avion_mare.png

Consilierii judeţeni tulceni au aprobat, luni, în unanimitate, într-o şedinţă extraordinară, o scrisoare de garanţie pentru Aeroportul internaţional „Delta Dunării”, care va fi folosită în cazul în care autorităţile naţionale şi cele europene vor aproba contractul de finanţare de peste 14,2 milioane de euro destinat modernizării infrastructurii unităţii aeroportuare.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Strat, a declarat că suma care se garantează prin hotărârea adoptată va fi cheltuită doar dacă va fi nevoie, respectiv TVA-ul va fi neeligibil, iar cofinanţarea necesară din partea regiei nu va putea fi acoperită. „Şedinţa extraordinară era necesară în contextul în care se fac eforturi pentru modernizarea aeroportului tulcean. S-a aprobat această garantare a unui eventual buget de modernizare a aeroportului, 85% din cele aproape 14 milioane de euro urmând să constituie finanţarea alocată de Uniunea Europeană”, a afirmat vicepreşedintele CJ, Vasile Strat.

Acesta a amintit că, la finele săptămânii în curs, aeroportul tulcean va găzdui primele curse regulate pe care le efectuează după o întrerupere de peste 20 de ani. Consilierii judeţeni au aprobat luni, de asemenea, în unanimitate, şi o rectificare de buget necesară pentru completarea sumelor necesare unor lucrări de securizare a traficului de călători din aeroport, suma alocată în acest sens fiind de 150.000 de lei.

Pe data de 16 mai, aeroportul tulcean va găzdui primele curse regulate, după o întrerupere de 21 de ani, acestea având ca destinaţii Italia şi Germania. Biletele pentru prima cursă au fost vândute în mai puţin de o săptămână de la anunţul făcut public de operatorul aerian.

De foarte mulţi ani, conducerea Aeroportului internaţional „Delta Dunării” a solicitat alocarea fondurilor necesare realizării unor investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii unităţii, modernizarea suprafeţelor de mişcare, extinderea pistei şi a platformei de îmbarcare-debarcare. Aeroportul tulcean a fost inclus anul acesta în Master-Planul General de Transport pentru perioada 2014-2020, de către ministerul de resort. În aceste condiţii, aeroportul tulcean poate accesa fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial 2014-2020. AGERPRES