Primariile bistritene care nu au bani suficienti pentru a acoperi costurile reparatiilor la scoli nu pot beneficia de suplimentari de fonduri din cauza blocajului din activitatea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.
Vicepresedintele CJ BN, Ionel Tompa, a atras atentia ca efectele situatiei din CJ, create dupa demisia, in aprilie, a consilierilor PD si PNL, devin tot mai grave. „Numai ieri (marti, 22 august – n.r.) au venit la mine trei primari, care se confrunta cu o serie de greutati vizavi de spatiile scolare, in conditiile in care 15 septembrie este foarte aproape. Au nevoie de sprijinul CJ, CJ le-ar putea acorda sprijinul, dar, orice hotarare luam in CJ, avem certitudinea ca prefectura ataca in contencios si sunt blocate”, a declarat Tompa. In aceeasi situatie se afla si hotararea CJ privind acordarea banilor veniti de la Guvern pentru salariile restante ale profesorilor, care este suspendata din cauza actiunii in contencios intentate de Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud.

Vicepresedintele CJ spune ca institutia pe care o reprezinta a inaintat, in urma cu cateva luni, o adresa catre Ministerul Administratie si Internelor, prin care cerea interventia acestuia in cazul consiliului bistritean, dar nici pana la aceasta data nu s-a primit vreun raspuns.

In sedinta CJ din 4 aprilie, cei 12 consilieri PNL si PD, alaturi de supleanti, si-au dat demisia din consiliu, in incercarea de a provoca dizolvarea acestuia. Executivul consiliului condus de social-democratul Gheorghe Marinescu a aplicat, insa, prevederile Legii alegerilor locale 67/2004, care spune ca, in caz de vacantare a posturilor, locurile sunt luate de supleantii partidului care a obtinut cei mai multi consilieri la alegeri, in acest caz, PSD. Prefectura a atacat in contencios hotararile luate de CJ in sedintele din 4 si 6 aprilie, dar tribunalul i-a respins actiunea, deoarece nu se respectase procedura prealabila.