Schimbări importante în Guvernul Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că modificările operate la nivelul Cabinetului au fost făcute pentru că “întotdeauna este loc de mai bine”, iar Executivul trebuie să răspundă “unor provocări noi”, legate atât de activitatea guvernamentală, cât şi de preluarea Preşedinţiei Consiliului UE la 1 ianuarie 2019.

“Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – am propus revenirea unui fost ministru în echipa guvernamentală, este vorba despre domnul Ilan Laufer. Ministerul Apărării Naţionale – după cum ştiţi, Mihai Fifor şi-a dat demisia şi se va ocupa de departamentele din cadrul partidului. În această situaţie vreau să-i mulţumesc domnului Mihai Fifor pentru activitatea sa, lasă un minister la cheie, iar la acest minister l-am propus pe Gabriel Leş, care a mai avut funcţia de ministru al Apărării Naţionale”, a informat Dăncilă, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ea a precizat că la Ministerul Transporturilor a propus-o pe Lia Olguţa Vasilescu. “Am văzut că are capacitatea de a duce la bun sfârşit proiecte majore pentru România, mă refer la Legea salarizării, Legea pensiilor. Această capacitate, dublată de experienţa în domeniul administraţiei, cred că o face pe doamna Lia Olguţa Vasilescu un candidat foarte bun pentru acest portofoliu. Sperăm ca succesul pe care l-a avut în cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale să fie reflectat şi în cadrul Ministerului Transporturilor. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale este un minister care a rămas vacant în urma numirii doamnei Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor. Am propus pentru acest minister pe Marius Budăi. Acesta este şeful Comisiei pentru buget-finanţe şi bănci, iar acest lucru este dublat şi de experienţa pe care o are în domeniul social. A fost director executiv la Casa de Pensii Botoşani şi, de asemenea, director al Agenţiei judeţene pentru prestaţii sociale Botoşani”, a menţionat prim-ministrul.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, la Ministerul Economiei era nevoie de o persoană cu autoritate. “La Ministerul Economiei nominalizarea este Nicolae Bădălău. Am considerat că este nevoie de o persoană cu autoritate, pentru a accelera activitatea în acest domeniu deosebit de important“, a afirmat ea.

Premierul a adăugat că la Ministerul Comunicaţiilor a fost propus un om cu experienţă – Alexandru Petrescu. “Alexandru Petrescu este fost ministru în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Cred că experienţa pe care o are îl ajută să dea un răspuns pozitiv provocărilor în cadrul acestui minister”, a spus Dăncilă. “Ministerul Culturii şi Identităţii – profesor universitar Daniel Breaz. Chiar dacă prin natura sa cultura are conotaţii artistice, cred că avem nevoie de rigurozitatea matematică a domnului profesor care să mişte lucrurile în bine în cadrul acestui minister. Ministerul Tineretului şi Sportului – în opinia mea, experienţa în domeniul educaţiei, dar şi al sportului, îl recomandă pe deplin pe domnul Bogdan Matei”, a transmis Viorica Dăncilă.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a aprobat luni noua formulă a cabinetului Dăncilă, după ce unii miniştri au fost remaniaţi. Ilan Laufer revine în echipa guvernamentală ca ministru al Dezvoltării. Gabriel Leş a fost nominalizat pentru funcţia de ministru al Apărării, în locul lui Mihai Fifor, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Marius Budăi, a devenit ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale, înlocuind-o în funcţie pe Lia Olguţa Vasilescu, propusă pentru portofoliul de la Transporturi în locul lui Lucian Şova, a anunţat la finalul şedinţei premierul Viorica Dăncilă.

Niculae Bădălău va prelua funcţia de ministru al Economiei, în locul lui Dănuţ Andruşcă, Alexandru Petrescu pe cea de ministru al Comunicaţiilor, în locul lui Petru Bogdan Cojocaru, Daniel Breaz a fost numit la Ministerul Culturii, în locul lui George Ivaşcu, iar la Ministerul Tineretului şi Sportului a fost nominalizat Constantin-Bogdan Matei, în locul Ioanei Bran. AGERPRES