Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie formulat de fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone şi a dispus punerea acestuia în libertate.

„Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Cristian Victor Popescu Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Cristian Victor Popescu Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Cristian Victor Popescu Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat”, se arată în minuta deciziei.

Instanţa a dispus anularea executării pedepsei primite în dosarul Colectiv şi punerea acestuia „de îndată” în libertate. „Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Cristian Victor Popescu Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă”, potrivit deciziei judecătorilor.

Pe 12 mai anul trecut, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare cât luase la Tribunalul Bucureşti. Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului.

Piedone este acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Cristian Popescu Piedone are dreptul să îşi reia mandatul de primar al Sectorului 5, fără nicio restricţie legală, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie formulat de acesta şi a dispus punerea lui în libertate, a informat Prefectura Capitalei.

Potrivit Prefecturii Capitalei, urmare a hotărârii ICCJ, a fost desfiinţat temeiul încetării mandatului de primar al lui Cristian Popescu Piedone, respectiv condamnarea. Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă, executorie şi opozabilă tuturor, nici prefectul, nici Consiliul Local neavând opţiunea nerespectării ei, se explică în comunicat. După comunicarea oficială a dispozitivului sentinţei, prefectul interimar al Capitalei Diana-Anca Artene urmează să emită ordinul de repunere în funcţie.

Întrebat de reporteri dacă se va întoarce la Primăria Sectorului 5, Piedone a răspuns afirmativ. „Cu siguranţă da, dacă n-au făcut alegeri, ce să fac? (…) Plugu-n brazdă şi la treabă”, a transmis Piedone, în prezenţa mai multor susţinători care au venit să-l aştepte la ieşirea din închisoare. AGERPRES