Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că palmierii extraşi de la Piaţa Unirii vor fi duşi la Primăria Sectorului 3, el subliniind că aceştia au fost plantaţi ilegal.

Edilul general a afirmat că terenul pe care a lucrat Primăria Sectorului 3 se află în proprietatea Primăriei Capitalei şi este administrat de Administraţia Străzilor. Astfel, orice intervenţie ar trebui realizată cu avizul Administraţiei Străzilor, a punctat Nicuşor Dan.

„O să îi scoatem şi o să îi ducem domnului Negoiţă. La primărie, acolo. Noi suntem administratori. O să se pomenească cu ei. Noi, totuşi, suntem un stat de drept, trebuie să respectăm legea. Aici este un teren care este în proprietatea Primăriei Municipiului Bucureşti şi în administrarea Administraţiei Străzilor. Există o hotărâre de Consiliu General care spune că sectoarele pot să intervină pe bulevardele care sunt administrate de Primăria Municipiului Bucureşti sau de către subordonatele ei cu condiţia să ceară voie. Nu au cerut niciodată. Mai mult decât atât. În momentul în care ei au spart trotuarul din faţa Magazinului Unirii, au fost amendaţi şi li s-a spus să se oprească”, a precizat Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a admis că a avut, în urmă cu un an, o discuţie cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, pe tema unor amenajări la Piaţa Unirii, dar că autoritatea locală nu a prezentat şi o documentaţie în acest sens.

Exprimând o opinie personală, edilul a declarat că palmierii „nu se potrivesc deloc” în Piaţa Unirii, deoarece România nu este o ţară exotică. El a adăugat că amenajarea urbanistică a centrului Capitalei trebuie realizată de specialişti.

„Suntem totuşi la kilometrul zero al Bucureştiului şi în momentul în care amenajezi kilometrul zero al Bucureştiului trebuie să te consulţi cu nişte specialişti. Nu poţi să vii de capul tău să pui meri”, a spus el.

Primarul general a informat că a trimis sâmbătă poliţiştii locali în Piaţa Unirii şi că aceştia au găsit „un cetăţean bulgar, care coordona nişte cetăţeni nepalezi, care nu aveau niciun act” şi care plantau palmierii. „Suntem la al treilea episod. Mai întâi s-a pus acest spaţiu verde. Nu comentez. Nu am avut semafor trei săptămâni pentru că s-au tăiat cablurile de alimentare a semafoarelor. Al doilea episod, la fel, fără să ne întrebe nimeni nimic… ne-am trezit că lucrările pe care noi le făcusem şi stabilizasem plăcile din faţa Magazinului Unirii au fost sparte şi s-au înlocuit cu pavajul pe care îl vedem în tot Sectorul 3. Şi acum ne-am trezit din nou, fără să fim anunţaţi, cu aceşti copăcei. (…) Bucureştiul are nenumărate probleme. Cea mai importantă dintre ele – că nu se respectă legea. Aici e vorba de sfidare. În momentul în care primarul Municipiului Bucureşti i-a spus să se oprească şi el continuă, asta e sfidare, nu mai e dialog”, a subliniat el.

Nicuşor Dan a anunţat că Administraţia Străzilor a iniţiat un litigiu pentru recuperarea pagubelor, după ce Primăria Sectorului 3 a spart bordurile instalate de Municipalitate în centrul oraşului. El a menţionat însă că Primăria Capitalei nu va face demersuri împotriva spaţiilor verzi amenajate de către Primăria Sectorului 3 în Piaţa Unirii, chiar dacă acest lucru s-a făcut în mod ilegal. „Pe trotuarul din faţa Magazinului Unirii o să intervenim noi şi o să cerem banii pe tot ce au stricat ei. Şi, în plus, pe lucrările pe care le facem a treia oară practic, pentru că noi le-am făcut în urmă cu şase – şapte luni. (…) Spaţiul verde, aşa cum este, mai puţin palmierii aceştia, are şanse de a intra în legalitate, făcându-se toate actele care sunt necesare”, a mai afirmat primarul.

La rândul său, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat că nu era nevoie de aviz pentru plantarea palmierilor la Piaţa Unirii, criticându-l pe edilul general Nicuşor Dan care a susţinut că arborii au fost puşi ilegal. „Domnul primar Nicuşor Dan, care nu face nimic, de fapt, este foarte supărat pe oricine care face ceva. Eu mă bucur că am reuşit să transformăm Piaţa Unirii, care era o jale şi ruşine şi a început să arate cât de cât ok, cu spaţii verzi, cu nişte alveole, cu nişte copaci şi, evident, că nu ştiu dacă a fost ideea cea mai fericită, dar mi-o asum, să plantăm acolo nişte copaci exotici aclimatizaţi, care, conform specialiştilor, rezistă inclusiv iarna. Să înţeleg că îl supără că se întâmplă lucruri. (…) Pe partea legală, nu aveam nevoie de nimic ca să plantăm copaci. Nu există nicio prevedere în lege nicăieri sau cel puţin nu ştiu eu unde să ai nevoie de vreun aviz ceva. Într-un Bucureşti care este poluat şi are nevoie de mulţi copaci, de cât mai mulţi copaci, să vii tu să-mi spui că n-avem nevoie de spaţiu verde şi de copaci, mie mi se pare o nebunie”, a afirmat Negoiţă, la Digi 24.

În opinia sa, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, face „circ ieftin”. „Atâta vreme cât bucureştenii nu au apă caldă, (…) nu avem iluminat pe străzi, transportul public este vai de el, nu trebuie primarul general să facă ceva? Iată că şi-a găsit o ocupaţie. Scoate copacii plantaţi de Primăria Sectorului 3 într-o zonă centrală, unde este nevoie de verde. Niciodată nu este prea mult verde. (…) Îi arăt eu sute de copaci pe care Primăria Sectorului 3 i-a plantat pe zonele administrate de Primăria Generală şi ştiţi de ce? Pentru că mi-e jenă, sunt în Sectorul 3 şi mi-e jenă că Primăria Generală nu face nimic sau, mă rog, poate că ei fac, dar nu se vede de la noi”, a susţinut Robert Negoiţă. El a subliniat că palmierii plantaţi în zona Unirii sunt aclimatizaţi şi rezistă şi iarna. AGERPRES