Scandal la sedinta Consilului pentru Dezvoltare Regionala Centru

Primarii municipiilor Brasov si Targu Mures, George Scripcaru si Dorin Florea, au parasit sala in care se desfasura, pe 23 ianuarie, la Alba Iulia, sedinta Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) Centru, nemultumiti ca cele doua orase nu sunt reprezentate in Comitetul Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC).

Cu cei doi edili s-au solidarizat primarii din Alba Iulia si Zlatna, Mircea Hava si Silviu Ponoran, care au facut acelasi gest.

Primarii din Tirgu Mures si Brasov sunt nemultumiti ca aceste municipii nu au reprezentare in CRESC, cu toate ca aici se concentreaza o mare parte din populatia celor doua judete. Primul care si-a exprimat nemultumirea a fost George Scripcaru, care a cerut sa fie luata in discutie, in cadrul sedintei, o solicitare referitoare la reprezentarea Brasovului in CRESC, pe care acesta sustine ca a facut-o, in mai multe randuri, si in scris si verbal.

Nemultumiti ca presedintele CDR Centru , Lokodi Edita Emoke, a sugerat sa se treaca la aprobarea modificarii regulamentului CRESC in forma prezentata, in conditiile in care la reuniune era prezenta si o delegatie din Germania, cei doi primari au insistat ca cerinta lor sa fie luata in discutie. Edilul Brasovului a declarat ca din CRESC trebuie sa faca parte reprezentantii structurilor administratiei publice locale reprezentative intr-un judet, cum ar fi presedintele consiliului judetean si primarul municipiului resedinta de judet. “Nu trebuie sa ne referim la persoane, trebuie sa ne referim la institutii administrative”, a subliniat acesta.

La randul sau, Dorin Florea a spus ca este anormal ca judetul Mures sa fie reprezentat in CRESC de Sovata, si nu de Tirgu Mures. Florea le-a cerut celor prezenti sa-si asume obligatia de a corecta regulamentul CRESC, astfel incat acesta sa cuprinda de drept reprezentantii autoritatilor locale. Participantii la sedinta au decis ca proiectul privind modificarea regulamentului de organizare si functionare sa fie discutat in sedinta viitoare, cand vor fi luate in discutie si propunerile referitoare la reprezentarea judetelor.

CRESC este un organism consultativ, fara personalitate juridica, fiecare judet din cele sase din regiune avand cate doi reprezentanti.