Sedinta de constituire a Consiliului Local Targu Mures, de pe 18 iunie, a fost marcata de un imens scandal izbucnit imediat dupa ce consilierii si-au exprimat votul pentru alegerea viceprimarilor municipiului.
Scandalul a inceput dupa ce consilierii l-au ales cu unanimitate de voturi pe unul dintre
viceprimari, Csegzi Sandor (UDMR), iar ceilalti doi contracandidati, Marius Ichim (PNL) si Claudiu Maior (PD-L), au primit cate 11, respectiv 10 voturi.

Consilierii s-au certat minute in sir daca sa treaca la votarea unui viceprimar dintre cei care nu au intrunit majoritatea simpla, Marius Ichim si Claudiu Maior, sau sa amane desemnarea celui de-al doilea viceprimar pentru urmatoarea sedinta. Cei 10 consilieri ai UDMR si cei doi ai PNL au votat pentru continuarea sedintei si organizarea celui de-al doilea tur pentru desemnarea viceprimarului, in timp ce PD-L cu opt consilieri,
PSD cu unul (al doilea a lipsit) si PRM cu unul, s-au opus.

Sedinta a fost intrerupta nu inainte ca presedintele PD-L Targu Mures, consilierul Doru Opriscan, sa afirme in public ca Mariu Ichim si-a dat „examenul nominal candidand pentru primarie si a obtinut sub 1.500 de voturi, ceea ce arata ca targumuresenii nu il vor in fruntea orasului”. Acesta a spus ca liberal-democratii ar fi mai dispusi sa il voteze ca viceprimar pe celalalt liberal intrat in Consiliul Local, Victor Mora, sau pe un alt viceprimar de la UDMR, pe motiv ca Ichim nu este reprezentativ pentru cetateni.

Dupa o pauza de calmare sedinta a fost reluata, iar primarul reales Dorin Florea le-a cerut consilierilor sa nu sfideze vointa electoratului prin desemnarea unui om nereprezentativ cum e Ichim. Dorin Florea le-a cerut consilierilor sa amane sedinta de desemnare a celui de al doilea viceprimar, avertizandu-i ca, daca voteaza acum, concretizeaza acele „intelegeri josnice” intre PNL si UDMR.

Dupa reluarea sedintei, PD-L a anuntat ca renunta la candidatura lui Claudiu Maior, moment in care s-a cerut din nou amanarea votarii celui de al doilea primar, intrucat legea nu prevede absolut nimic in aceasta situatie. Juristul Prefecturii, Petru Ferenczi, a declarat ca ar fi oportuna amanarea alegerii viceprimarului pentru urmatoarea sedinta, iar secretara Consiliului Local, Maria Cioban, a spus ca impartaseste acelasi punct de vedere, intrucat in lege nu exista o prevedere pentru aceasta situatie si deci ea nu va putea semna o hotarare luata in conditiile date.

Consilierii UDMR si PNL au insistat insa pentru continuarea votarii si l-au ales viceprimar pe Marius Ichim, cu 12 voturi, un vot impotriva si o abtinere, restul de consilieri, pana la 22 refuzand sa voteze.

Prefectul interimar al judetului, Felicia Pop, a parasit sedinta, declarand presei ca desi se invoca un vid legislativ in cazul reluarii procedurii de alegere a celui de-al doilea viceprimar, nu va notifica hotararea de consiliu, dar ca cei nemultumiti vor avea posibilitatea de a o ataca in instanta de contencios administrativ. Unii consilieri ai PD-L au promis deja ca vor ataca in instanta hotararea privind numirea lui Marius Ichim (directorul de cabinet al Prefectului de Mures) in functia de viceprimar.

La sedinta de constituire au participat 22 din cei 23 de consilieri locali, intrucat Florin Vlas (PSD) este in strainatate.