prefectura-cj harghita.jpgNumărul actelor administrative emise de autorităţile locale din Harghita, dar şi al celor atacate în instanţă de Prefectură a scăzut, arată o analiză pe zece ani realizată de Instituţia Prefectului.

Potrivit datelor statistice, cele mai multe acte emise de consiliile locale, primari, Consiliul Judeţean (CJ) şi preşedintele CJ s-au înregistrat în 2007, când aproape 150 de mii de documente au ajuns la Prefectură pentru verificarea legalităţii lor. Numărul a scăzut constant în anii care au urmat şi a ajuns, în 2014, la aproximativ 38 de mii de acte administrative.

Analiza realizată de Instituţia Prefectului arată că a scăzut şi numărul actelor revocate sau modificate, dar şi a celor care au fost atacate în contencios administrativ. Cele mai multe acte, respectiv 232, au fost atacate în instanţă în anul 2009, iar anul trecut numărul a ajuns la 37.

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, consideră că autorităţile locale au început să lucreze mai bine şi au înţeles că respectarea legii este esenţială. „Începând din 2010-2011 se observă o scădere a numărului de acte administrative asupra cărora prefectul îşi exercită tutela administrativă, pronunţându-se asupra legalităţii acestora, respectiv a celor revocate sau modificate. Sigur că autorităţile publice locale, şi mă refer aici la primari ca autorităţi executive şi consiliile locale ca autorităţi deliberative, lucrează mai bine şi au înţeles că respectarea legii, în diferitele demersuri pe care le fac, este esenţială. Mi-aş dori ca în anii care vin să existe şi mai puţine acte atacate în instanţă, iar acest lucru ar fi confirmarea că autorităţile publice locale lucrează din ce în ce mai bine”, a conchis prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei. AGERPRES