Consiliul Judeţean Satu Mare implementează un sistem de 40 de staţii antigrindină ce va fi folosit în premieră în România, 98% din finanţare fiind asigurată din fonduri europene, a declarat miercuri, preşedintele instituţiei, Pataki Csaba.

Sistemul de prevenire şi reducere a riscului de grindină în judeţ este în întârziere deoarece de şapte ori a trebuit să repetăm procedura de achiziţie publică în condiţiile în care este o tehnologie nouă în România. Este o tehnologie utilizată în Ungaria, Croaţia, Franţa şi nu era furnizor care să aibă licenţa autorizată şi de către autorităţile române. Din cauza asta s-a întârziat enorm, asta înseamnă de şapte ori câte trei luni doar proceduri. Am ajuns în momentul mult aşteptat. Nu generează zgomot, nu generează deranj, este un sistem nou. Să nu se gândească populaţia la tunuri, cei care stau pe graniţa cu Ungaria mai pot să audă bateriile de dincolo. Acest sistem este de prevenţie, va porni special, trebuie să ajungă în atmosferă înainte cu două ore, curenţii de aer merg de jos în sus, atunci are efectul maxim. Raza de acţiune proiectată a fiecărui sistem este de 10 km, practic putem afirma că acoperim tot judeţul cu cele 40 de staţii care vor fi puse în lucru„, a declarat Pataki Csaba.

În prima fază vor fi realizate 4 astfel de staţii, urmând ca până la finalul anului să fie montate toate cele 40 de staţii.

„Proiectul are mai multe etape, acum se prezintă prototipul autorizat, pe urmă se dă în funcţiune patru astfel de instalaţii, când vin şi specialiştii, după care se fabrică restul de 36. Termenul de implementare este până la finele acestui an. Valoarea proiectului este de 866.722 de euro, din care cofinanţarea Judeţului este 17.343 euro, deci 98% sunt bani din fonduri europene. (…) E prima dată când în România funcţionează acest sistem şi de aceasta partea de avizare nu e uşoară”, a spus Pataki.

Potrivit prezentării, sistemul funcţionează pe bază de cristale microscopice de iodură de argint, care sunt purtate de curenţii de aer ascendenţi şi ajung în nori, unde formează bucăţi mici de gheaţă care se topesc până când ajung pe pământ.

„Eficienţa acestui sistem depinde foarte mult de calitatea prognozei meteorologie pe microregiuni. Prognoza trebuie să fie foarte exactă. Este un generator de vapori. Sistemul clasic trimite prin obuze aceşti vapori în nor, dar acela nu se pulverizează pe o rază de 10 km. Acest sistem, pornit la timp, trimite vapori. Nu lasă să se coaguleze dimensiuni mari de grindină”, a mai spus Pataki.

Partea de coordonare va fi asigurată de către specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii. AGERPRES