Şase proiecte culturale propuse de Consiliul Judeţean Maramureş au obţinut finanţarea Comitetului Interministerial pentru Centenar, informează un comunicat de presă al instituţiei. Potrivit sursei citate, valoarea proiectelor aprobate pentru finanţare este 785.000 de lei. Totodată, la nivelul judeţului Maramureş au fost aprobate alte 20 proiecte, întreaga finanţare ridicându-se la suma de 5.200.564 de lei. Preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat că, având în vedere faptul că în anul 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, iar la nivel naţional există un proiect de aniversare a Centenarului României, judeţul Maramureş doreşte să susţină şi să promoveze, prin colaborare la nivel interinstituţional, proiectele privind celebrarea acestui important eveniment istoric.

Unul dintre acestea este „Centenarul Unirii 1918-2018. Maramureşul înainte şi după Marea Unire a Românilor”, care reprezintă organizarea unor serii de comunicări ştiinţifice ce se vor desfăşura la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare. Acest proiect a fost finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu suma de 18.000 de lei.

Un al proiect finanţat de Comitetul Interministerial pentru Centenar cu suma de 263.000 de lei este „Reconstituirea Drumului Unirii”, prin care se doreşte refacerea traseului delegaţiei maramureşene din decembrie 1918, parcurs până la Alba Iulia.

„Luând în considerare faptul că, acum 100 de ani, maramureşenii şi-au pus amprenta pe actul de înfăptuire a României Mari, consider că acest proiect de reconstruire a drumului Unirii va crea o punte spirituală peste generaţii, o consolidare a mândriei de a fi parte a acestui popor, o dovadă vizibilă a tot ce înseamnă spiritul naţiei române”, a arătat Gabriel Zetea.

Tot în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri a României, s-a propus realizarea unei cercetări de amploare în judeţul Maramureş, care să readucă în atenţia marelui public şi, în special, în atenţia generaţiei tinere, amintirea şi jertfa eroilor din marea conflagraţie mondială (1914-1918) şi valorificarea rezultatelor cercetării prin editarea unui album „Monumente din Judeţul Maramureş închinate eroilor din Primul Război Mondial”. Acest proiect va beneficia de suma 126.000 lei, urmând a fi realizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.

De asemenea, proiectul „Recunoaştere şi recunoştinţă pentru făuritorii României Mari” însumează rezultatele cercetării de teren efectuate în anul 2017 prin proiectul „Maramureşeni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918”, implementat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. Pentru reuşita acestui proiect s-a alocat suma de 80.000 lei. AGERPRES