Şase autobuze noi, dintr-un total de 40 achiziţionate, au fost puse în circulaţie la Cluj-Napoca

cluj_autobuze_noi.jpgPrimăria Cluj-Napoca şi Compania de Transport Public (CTP) au pus în circulaţie vineri şase autobuze moderne, dotate cu sisteme de supraveghere video, fiecare dintre acestea având un preţ de 276.000 de euro. Autobuzele prezentate vineri de primarul Emil Boc pe platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca sunt doar primul lot dintr-un total de 40 de vehicule care trebuie să intre în circulaţie până la sfârşitul lunii. Investiţia făcută de municipalitate pentru înnoirea parcului de maşini al CTP se ridică la 50 de milioane de lei.

“De vineri intră în circulaţie pe mai multe rute din Cluj-Napoca şase din cele 40 de autobuze articulate noi, achiziţionate de primărie. Autobuzele au fost achiziţionate prin licitaţie de la firma Solaris Bus & Coach Polonia, contractul fiind în valoare de 49,6 milioane de lei. Un autobuz costă 276.000 de euro, are 143 de locuri şi este dotat cu sistem de supraveghere video, cu opt camere de luat vederi montate în interior şi exterior, cu scopul identificării eventualelor acte de vandalism şi asigurării siguranţei circulaţiei”, a explicat Emil Boc, care a precizat că se intenţionează, pentru acest an, şi achiziţionarea unor troleibuze noi.

Potrivit datelor tehnice, un autobuz are o durată de utilizare de 15 ani. Maşinile sunt prevăzute cu podea complet coborâtă, care, alături de rampa de îmbarcare pentru cărucioare, vor face mai uşor accesul persoanelor cu dizabilităţi, dar şi al celor care au cărucioare cu copii. Autobuzele au şi un sistem de numărare a călătorilor, sistem de climatizare, sistem electronic luminos de informare pentru călători, sistem modern de validare a biletelor şi dispozitiv de localizare prin GPS.

Parcul auto al CTP are 213 autobuze. În urmă cu un an s-a pus problema înlocuirii unora dintre acestea în condiţiile în care durata lor de utilizare era depăşită şi astfel a fost adoptat un proiect de Consiliu local prin care s-a decis achiziţionarea unor autobuze noi. În urmă cu doi ani, municipalitatea a modernizat şi linia de tramvai a oraşului, cu ajutorul fondurilor europene, şi a cumpărat patru garnituri noi. AGERPRES