Primăria Oradea a anunţat că şapte unităţi şcolare din municipiu vor intra anul viitor în reabilitare energetică, cu fonduri europene de peste 116 milioane de lei, asigurate prin PNRR.

Potrivit comunicatului Primăriei, consilierii locali au aprobat documentaţiile tehnico-economice şi indicatorii tehnico-economici – faza Proiect Tehnic, aferente acestor investiţii. Pe lista construcţiilor care urmează să fie reabilitate se află Creşa 3 „Tărâmul fermecat”, grădiniţa 52, şcolile gimnaziale „Nicolae Bălcescu”, „Oltea Doamna” şi „Octavian Goga”, două licee – „Aurel Lazăr” şi „Lucian Blaga” şi un colegiu naţional – „Iosif Vulcan”.

„Proiectele care sunt finanţate prin PNRR şi pentru care au fost votate proiectele tehnice în cadrul şedinţei de Consiliu Local, au finanţare asigurată. Au fost semnate contractele de finanţare, pentru acestea putem deja să dăm drumul la licitaţiile necesare execuţiilor. Pentru aceste proiecte urmează ca, în cel mai scurt timp, să pregătim documentaţiile şi să dăm drumul la licitaţii. Asta înseamnă că anul viitor aceste clădiri vor intra practic în modernizare”, a declarat primarul Florin Birta.

Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 116 milioane de lei, fără TVA. De exemplu, pentru cele două clădiri ale Colegiului Naţional „Iosif Vulcan” sunt prevăzute sume de 9,5 milioane de lei, respectiv 17,7 milioane de lei sau pentru Liceul „Aurel Lazăr”, 19,3 milioane de lei.

Durata estimată de execuţie a fiecărui obiectiv de investiţii este de 24 luni.

Aceste reabilitări sunt finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în vederea creşterii eficienţei energetice în conformitate cu strategia de dezvoltare a municipiului.

Conform legislaţiei în vigoare, îmbunătăţirea eficienţei energetice este un obiectiv strategic al politicii energetice naţionale, datorită contribuţiei majore pe care o are la realizarea siguranţei alimentării cu energie, dezvoltării durabile şi competitivităţii, la economisirea resurselor energetice primare şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Prin realizarea lucrărilor privind ‘Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei’ ale acestor unităţi de învăţământ, se urmăreşte reabilitarea energetică a clădirilor, astfel încât activităţile propuse să conducă la creşterea eficienţei energetice a obiectivelor amintite”, se precizează în comunicat. AGERPRES