Administraţiile a şapte oraşe din Europa vor învăţa din experienţa municipiului Alba Iulia cum îşi pot construi în timp scurt o strategie şi un manual de brand şi un plan de dezvoltare a acestuia pe termen lung.

Alba Iulia, singurul oraş din România care şi-a construit şi implementat un manual profesional de brand şi ale cărui progrese în domeniu au atras atenţia Comisiei Europene, este lider de parteneriat în proiectul „City-as-a-Startup, City branding strategies & smart city technologies”, urmând să îşi transfere cunoştinţele sale, pas cu pas, către partenerii europeni implicaţi, astfel încât aceştia să îşi poată construi, la rândul lor, o strategie de brand puternică, personalizată.

„Alba Iulia devine primul centru de expertiză în marketing de oraş din Europa. E prima reţea de oraşe cu acest scop. Există 22 de reţele, dar aceasta e singura cu scopul de a construi expertiză pe city marketing şi pe branding de oraş. Sunt şapte oraşe din şapte ţări, iar Alba Iulia este lider de proiect”, a declarat  expertul de reţea al Comisiei Europene prin programul URBACT III, Adrian Docea.

La rândul său, coordonatorul local al proiectului, Maria Elena Seemann, a subliniat că Alba Iulia, care a început strategia de marketing din 2010, a fost „recunoscută de Comisia Europeană ca un exemplu de bune practici”, ceea ce reprezintă „cea mai bună recomandare”.

Pentru început, reprezentanţii oraşelor şi organizaţiilor cuprinse în ambele faze ale proiectului „City-as-a-Startup”, împreună cu reprezentanţii Programului de finanţare URBACT III, s-au întâlnit, de marţi până joi, la Alba Iulia, pentru un prim demers comun în dezvoltarea strategiilor de brand. „Au fost organizate workshop-uri în cadrul cărora oraşele partenere au avut ocazia să descopere ce am reuşit noi să facem în materie de city branding. Au văzut şi proiectele de smart city, care reprezintă, de asemenea, un exemplu de bun succes”, a precizat Maria Elena Seemann.

Proiectul beneficiază de finanţare nerambursabilă europeană în cadrul programului URBACT III, iar în prima sa fază, aprobată şi finanţată, alături de Alba Iulia, ca lider al reţelei de transfer, sunt incluse, ca beneficiari, oraşele Perugia, din Italia, şi Braganca, din Portugalia. În faza a doua a proiectului, se vor alătura oraşele Varna, din Bulgaria, Limerick, din Irlanda, Teguise City, din Insulele Canare, Districtul 22 din Budapesta şi Wroclaw, din Polonia.

Pe o perioadă de 30 de luni, reprezentanţi ai municipalităţii din Alba Iulia, împreună cu reprezentanţi ai presei locale şi alţi parteneri direct implicaţi în procesul de branding şi promovare, vor face o serie de vizite de lucru în oraşele partenere europene, pentru a transfera personalizat bunele practici implementate deja în oraşul din România.

Pe de altă parte, managerii oraşelor europene partenere vor veni la Alba Iulia şi vor învăţa cum un „oraş-startup” îşi poate construi în timp scurt o strategie de brand, un manual de brand şi un plan de dezvoltare a brandului pe termen lung. Ei vor afla direct de la sursă cum se construieşte un proiect integrat de smart city, soluţii inteligente prin care să facă viaţa cetăţenilor şi interacţiunea cu managementul oraşului mai uşoară, vor învăţa cum să comunice cu cetăţenii, turiştii, investitorii, cum să creeze cu costuri mici campanii de promovare turistică cu impact global şi cum să prezinte investitorilor o viziune care să îi inspire să investească în oraşul lor.

De asemenea, vor replica la nivelul oraşelor pe care le reprezintă acele bune practici care sunt transferabile comunităţii locale.

Valoarea totală a proiectului aprobată pentru faza 1 este de aproape 76.000 de euro, din care bugetul alocat pentru Alba Iulia este de peste 46.500 de euro, din care 2% reprezintă cofinanţarea din partea municipalităţii. Bugetul total al proiectului acoperind faza 1 şi 2 va fi de 600.000 de euro, dacă proiectul va fi desemnat câştigător în data de 4 decembrie 2018. AGERPRES