siv_iasi.jpgCombaterea refuzurilor de vaccinare, prin evidențierea beneficiilor și a riscurilor la care se expun cei care spun un „nu” inconștient acestei soluții, ieftine și la îndemâna tuturor, prin intermediul medicului de familie, a fost principalul obiectiv al dezbaterilor ce au avut loc pe 30 aprilie, la Iași. Evenimentul a marcat și finalul “Săptămânii Internaționale a Vaccinării”, campanie de conștientizare a importanței vaccinării, organizată de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), în parteneriat cu Oameni și Companii, şi derulată în perioada 24 -30 aprilie 2014.

“Fii Sănătos! Fii Responsabil! Vaccinează-te!”, a fost mesajul din acest an al campaniei care este, de fapt, o inițiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care marchează evenimentul anual, în ultima săptămână a lunii aprilie.

După dezbaterile organizate la Cluj, Târgu Mureș, București şi Arad, discuțiile pe marginea vaccinării au continuat astăzi și la Iaşi, unde au fost prezenți specialiști renumiți. Printre aceștia s-au numărat: prof. dr. Doina Azoicăi, membru – Comitetul Național de Vaccinologie, dr. Cristina Barbu, membru – Grupul de Vaccinologie al SNMF, dr. Anca Deleanu, președinte SNMF Iași și membru – Grupul de Vaccinologie al SNMF, prof. dr. Carmen Dorobăț, manager – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” Iaşi, prof. dr. Evelina Moraru, medic pediatru – Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” Iaşi, dr. Dana Ștefana Popescu, membru – Grupul de Vaccinologie al SNMF.

Medicii prezenți au încercat să convingă audiența, cu studii bine documentate și statistici grăitoare, în privința necesității vaccinării. În acest context, prioritară pentru toți cei implicați va fi schimbarea atitudinii de respingere în faţa vaccinării, prin transmiterea cât mai corectă a mesajelor care ajung la pacienţi și combarerea mesajelor eronate, referitoarela reacţiile adverse ale vaccinării.

“Săptămâna Internațională a Vaccinării” a cuprins următoarele evenimente şi acţiuni:

– Seminarii medicale pentru medicii de familie (Ateliere practice pentru medici de familie, pe problematica vaccinării, Medical Forum, Sesiune de vaccinologie, în cadrul Conferinței de Medicina Familiei, din Alba Iulia, Focus Grup -București, Curs de vaccinologie pentru medicii de familie din Arad)

– Lansarea Portalului Grupului de Vaccinologie al SNMF, www.Vaccinologie.ro, dedicat medicilor de familie, pe tema vaccinării

– Promovare media şi online

– Distribuție materiale informative către pacienți (București, Iași, Cluj, Arad)

– Distribuție materiale informative către toți medicii de familie din România

– Lansarea paginii dedicate vaccinării în portalul www.Edumedical.ro. Portalul a fost creat sub egida SNMF, fiind un instrument de comunicare eficient, între medicii de familie și pacienți

– Emisiuni Radio și TV dedicate: Radio România, Antena 3 (miercuri, 23 aprilie), Realitatea TV (duminică, 27 aprilie).

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din toată țara.

Oameni și Companii este cea mai mare organizație din România, specializată în comunicare directă, personalizată, business-to-business, business-to-professionals și business-to-communities.