Salarii scăzute la 40% în CJ Bihor, din cauza neaprobării bugetului instituţiei pe 2018

Angajaţii din instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Bihor vor primi în aprilie, înainte de Paşti, doar 40 % din salarii, ca urmare a neaprobării bugetului judeţean nici în şedinţa de pe 20 martie. Cei 17 consilieri liberali, deşi au fost prezenţi după multe absenţe, s-au abţinut la votarea proiectului de buget, fiind la egalitate cu voturile celorlalţi 17 consilieri judeţeni de la PSD, ALDE şi UDMR.

“Bugetul trebuia votat undeva în urmă cu două luni. Am încercat să restrângem toate plăţile şi până acum, în acest an, Consiliul Judeţean nu a prea plătit nimica, şi aşa am asigurat plata salariilor în 10 martie. Salariile sunt în jur de 11 milioane de lei. Neavând decât veniturile proprii, acum mai avem posibilitatea de a asigura suma de patru milioane de lei. Nefăcând plăţi, atâţia bani am ţinut ca să reuşim să dăm de Paşti… Mă gândesc că între cele două sărbători vom da un avans de patru milioane. Problema este că nu vom putea plăti Programul corn şi lapte, fiindcă nu ne intră din buget bani. E greu să alegi: nu dau salarii la oameni nici 40% sau nu dau corn şi lapte. Ne-am hotărât totuşi să dăm 40% avans, ca oamenii să nu fie cu buzunarul gol de Paşti şi diferenţa Cornul şi lapte îl vom trage până în primele zile ale lunii aprilie”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor.

Preşedintele CJ Bihor a spus, în şedinţa de consiliu, că prin neaprobarea bugetului, nu se vor putea asigura sumele nici pentru centrele medico-sociale de la Nucet şi Popeşti, precum nici pentru plata utilităţilor, salariile persoanelor neclericale sau alte lucrări din judeţ (deszăpezire etc).

Potrivit acestuia, Consiliul Judeţean are sumele prevăzute în buget, dar nefiind aprobat, nu se pot folosi aceşti bani. “Neaprobarea bugetului judeţean astăzi înseamnă că o parte din cheltuielile pe care trebuia să le facem la începutul lunii aprilie până la viitoarea şedinţă de consiliu nu pot fi efectuate. Adică nu putem da salarii complete, decât în procent de 40% din salariu, nu vom putea plăti o serie de utilităţi şi alte cheltuieli pe care le facem în mod curent, pentru că conturile noastre, neavând buget alimentat, nu se alimentează cu bani, doar ce avem venituri proprii”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.

Preşedintele CJ Bihor şi-am mai exprimat speranţa că situaţia conflictuală existentă de mai multe luni în CJ se va încheia în aprilie, odată cu validarea noului consilier PSD, Szatmari Adrian, în locul consilierei Ana Maria Tiron, după care coaliţia PSD-ALDE-UDMR va avea 18 consilieri, cu unul mai mult decât liberalii. AGERPRES