Angajaţii din Primăria Reşiţa vor avea salariile mai mici cu zece procente, începând de luna viitoare, acest lucru fiind decis pe 26 februarie, în şedinţă ordinară, de către consilierii locali, la iniţiativa primarului municipiului, Ioan Popa.

„Am întocmit un proiect de hotărâre prin care să diminuăm uniform salariile personalului din Primăria Reşiţa cu zece la sută şi pentru că suntem obligaţi să dăm indemnizaţia de hrană. Practic, dacă oamenii ar fi avut înţelegere, şi mă refer aici la colegii noştri de stânga, ar fi înţeles că, de fapt, noi mergem cu zece procente în jos ca să putem pune indemnizaţia de hrană. Ne învârtim cam în aceleaşi sume, dar nu puteam suplimenta peste ceea ce avem, fiindcă avem probleme realmente serioase, matematice, pe buget. Eu am mai spus, reşiţenii nu plătesc taxe şi impozite pentru ca un grup de 700 de oameni să îşi ia salariile. Noi trebuie să întoarcem din impozitele plătite, pentru investiţii. Este un lucru cert că, dacă nu reuşim să ne integrăm cu salarizările noastre în impozitul pe venit pe care îl primim lunar de la Guvern, vom reduce din personal. Avem deja un calcul, o reducere pe organigramă, iar estimarea mea este undeva între opt şi zece la sută din personal”, a declarat primarul Reşiţei.

Aparatul propriu al Primăriei Reşiţa e format din circa 300 de persoane, însă, cu toate celelalte direcţii, se apropie de 700, iar o treime din cheltuieli o reprezintă salariile. Potrivit lui Ioan Popa, de obicei, primăriile taie de la investiţii atunci când banii nu ajung de salarii, lucru pe care edilul municipiului Reşiţa îl refuză categoric. De asemenea, a adăugat acesta, în mod obişnuit, se mai taie din cheltuielile curente. „De exemplu, pot să transfer, printr-o hotărâre a Consiliului local, la populaţie, subvenţia de 200 mii lei pe lună la gunoi, pentru a-l transporta la Oradea, lucru pe care îl facem de doi ani. Şi aşa m-am scăpat de plata acestora, care sunt bani tot de la populaţie, doar că îi va plăti fiecare firmei care se ocupă cu deşeurile. În fond, în acest fel, de furăm din buzunarul drept şi îi punem în buzunarul stâng. Eu încerc, totuşi, să menţinem costurile cu salariile într-o cotă de rezonabilitate, astfel încât să ne rămână bani şi pentru investiţii, şi pentru cheltuieli de întreţinere. În felul în care am propus, facem o economie de 300 mii lei pe lună, iar dacă mai renunţăm şi la câţiva din colegii noştri, care încă mai caută ce au de făcut, vom mai câştiga circa 200 mii lei, lunar. Eu estimez să coborâm de la 2,8 milioane lei, la 2,3 milioane lei pe lună”, a explicat primarul municipiului Reşiţa.

Votul privind diminuarea salariilor angajaţilor Primăriei Reşiţa cu zece procente a generat un adevărat scandal în Consiliul local. Preşedintele sindicatului angajaţilor din Primăria Reşiţa, Liviu Gârtoi, a afirmat că hotărârea este una ilegală şi că nu prevede niciuna din soluţiile rezultate din negocierile purtate. Totodată, în semn de protest, consilierii social-democraţi au părăsit sala de şedinţe.

Sindicatul angajaţilor din primărie se va adresa instanţei, cerând să anuleze această hotărâre a forului deliberativ din municipiul de pe Bârzava. AGERPRES