Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan, a declarat, într-o conferinţă de presă, că au fost stabilite locaţiile pentru investiţiile din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) al judeţului, subliniind că niciuna dintre acestea „nu va fi groapă de gunoi”.

Astfel, în zona Rupea urmează să fie realizată o staţie de transfer, în localitatea Părău – un centru de sortare a deşeurilor, iar principala investiţie -o staţie integrată de tratare a deşeurilor reciclabile, colectate separat şi reziduale, în vederea valorificării materiale şi energetice – ar urma să fie amplasată pe raza localităţii Măieruş, la 3 km de aceasta şi 2,5 km de drumul de legătură cu aceasta.

Szenner a menţionat că în cazul primei locaţii este vorba de un teren al oraşului, aflat pe raza unei localităţi limitrofe, iar în celelalte două cazuri sunt terenuri private, pentru care există acorduri notariale semnate cu proprietarii. De asemenea, în toate cele trei cazuri există Hotărâri ale consiliilor locale prin care acestea îşi dau acordul asupra realizării investiţiei.

„Niciuna dintre locaţii nu va avea componentă de depozitare, adică nu va fi groapă de gunoi. Conform reglementărilor legale, nu avem posibilitatea să autorizăm un alt depozit decât cel de la Săcele”, a precizat vicepreşedintele CJ Braşov.

Acesta a mai precizat că au fost realizate studiile de prefezabilitate şi de fezabilitate pentru aceste investiţii, urmând să se treacă la etapa PUZ-urilor şi a avizelor necesare. Totodată, pentru acoperirea costurilor cu consultanţa şi documentaţiile s-a obţinut o finanţare de 3,7 milioane de lei prin POIM.

„Suntem printre ultimele judeţe care nu au un SMID funcţional şi, în fiecare an, UAT-urile plătesc sume consistente ca şi compensare la fondul de Mediu pentru nerealizarea ţintelor de reciclare. De asemenea, în lipsa investiţiilor majore în domeniu, eficienţa gestionării deşeurilor se transpune în mod direct în tarifele plătite de populaţie. De problema poluării cauzată de deşeurile aruncate pe câmp nici nu mai vorbesc, aceasta nu poate fi cuantificată. SMID este un proiect esenţial pentru judeţul Braşov şi este singura soluţie viabilă pe termen lung pentru problema gestionării deşeurilor. (…) Acest proiect ar trebui să se bucure de sprijinul tuturor locuitorilor Braşovului. (…) Pot să înţeleg motivaţia unora care s-au împotrivit ca în localitatea lor, deşi la distanţe considerabile, să se realizeze o asemenea investiţie, deşi mi-aş dori ca, cu toţii să fim mai responsabili şi (…) mi-aş dori ca oamenii să se informeze mai bine”, a afirmat vicepreşedintele CJ Braşov, făcând referire la faptul că, iniţial, pentru realizarea celei mai importante investiţii din proiect a fost luat în calcul localitatea Prejmer, unde Consiliul Local şi populaţia s-au opus realizării acesteia.

În ce priveşte costurile implementării proiectului, Szenner nu a putut avansa deocamdată cifre, menţionând, totodată, că solicitarea de finanţare nu poate fi depusă „până CJ Braşov nu va avea un Plan Judeţean de Gestionare a Deşeurilor (PJGD) avizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului”.

Pentru un nou PJGD, CJ Braşov va trebui să organizeze o nouă licitaţie pentru a desemna un consultant. Ulterior, procedura de avizare a APM durează minimum 6 luni, a menţionat sursa citată. AGERPRES