Aproape 30 de autorităţi locale din partea de nord a judeţului au participat luni, în comuna Luncaviţa, la evenimentul de lansare a proiectului „Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare Strategia de dezvoltare locală Grup de Acţiune Locală (GAL)-Dobrogea de Nord„.

I-am informat pe participanţi că până când nu se va deschide măsura 19.2 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 nu vom putea începe sesiunile de finanţare pentru eventualii beneficiari„, a declarat preşedintele GAL Dobrogea de Nord, Dănuţ Drăgan.

Conferinţa de lansare s-a desfăşurat în cadrul proiectului prin care GAL Dobrogea de Nord va pune în aplicare o Strategie de Dezvoltare Locală a unui teritoriu în suprafaţă de 1.457,06 metri pătraţi, cu o populaţie de 35.325 locuitori, cuprinzând oraşul Isaccea şi comunele Smârdan, I.C. Brătianu, Grindu, Greci, Jijila, Văcăreni, Luncaviţa, Isaccea, Niculiţel, Somova, Ceatalchioi şi Pardina.

„Pentru acest an ne-am propus să încheiem contracte cu unităţile administrativ-teritoriale pe aproximativ 50% din valoarea finanţării disponibile şi să lansăm proiecte peste sectorul privat, dar şi să încheiem contracte cu sectorul privat în proporţie de cel puţin 25% din valoarea sumelor accesibile”, a afirmat preşedintele Drăgan.

Valoarea totală a Strategiei de Dezvoltare Locală GAL Dobrogea de Nord Tulcea este de 2.816.141,62 euro. Măsurile care vor fi finanţate vor avea în vedere dezvoltarea serviciilor de bază pentru populaţie, conservarea şi promovarea patrimoniului cultural material şi imaterial, îmbunătăţirea infrastructurii la scară mică, sprijin pentru tinerii fermieri, precum şi pentru promovarea formelor asociative.

Valoarea contractului de finanţare încheiat la sfârşitul anului trecut de GAL Dobrogea de Nord este, potrivit sursei, de maximum 404.610 euro, această sumă, cât şi cea pentru punerea în practică a strategiei fiind alocate prin PNDR.

„Sesiunile de informare a unităţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici, acţiuni care înseamnă animarea teritoriului, vor începe pe data de 17 februarie”, a precizat preşedintele Dan Drăgan.

Conducerea GAL Delta Dunării a anunţat luna trecută, în timpul conferinţei de lansare a unui proiect similar pentru comunele din zona de acoperire, că finanţările pentru eventualii beneficiari nu vor fi accesibile decât după ce Autoritatea de Management a PNDR 2014-2020 va anunţa deschiderea măsurii 19.2, care vizează acordarea de sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiilor locale. AGERPRES