Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Apa-Canalizare (ADIAC) a judetului Arad s-a constituit in subordinea Consiliului Judetean Arad, in scopul reglementarii, infiintarii, organizarii, finantarii, exploatarii, monitorizarii si gestionarii in comun a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare pe raza de competenta a unitatilor administrativ-teritoriale membre.

Un alt scop al constituirii ADIAC Arad este acela de realizare in comun a unor proiecte de investitii publice de interes zonal sau regional, destinate infiintarii si/sau dezvoltarii, dupa caz, a sistemelor de utilitati publice aferente serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului de alimentare cu apa si canalizare, operator fiind Compania de Apa Arad.

Anuntul a fost facut de presedintele CJ Arad, Nicolae Iotcu, in cadrul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o marti, cu acelasi prilej fiind prezentat si directorul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitare Apa Canal a judetului Arad, Marius Toma. Potrivit directorului ADIAC Arad, masterplanul de investitii prioritare in judetul Arad in infrastructura de apa – canal, pe perioada 2008-2013, are valoarea de 139 de milioane de euro, din care 85% fonduri nerambursabile, finantare din fonduri de coeziune, 13% din bugetul national si 2% cofinantare de la bugetul local.

La randul sau, Marius Toma a aratat ca proiectul se va realiza in 10 aglomerari urbane, respectiv Arad-Fantanele, Curtici-Macea, Ineu, Lipova, Nadlac, Pancota, Pecica, Santana, Paulis-Ghioroc-Cuvin-Minis, Siria, identificate in judet. Prin Programul Operational Sectorial de Mediu, in aceste localitati este prevazuta realizarea/reabilitarea atat a sistemului de alimentare cu apa, cat si a sistemului de canalizare si epurare a apelor uzate. In ceea ce priveste sistemul de alimentare cu apa, vor fi reabilitate retele in lungime de 75,89 kilometri, vor fi extinse retele in lungime de 70,78 kilometri, vor fi reabilitate noua foraje, vor fi realizate cinci statii de ridicare a presiunii, o statie de tratare a apei si 4.317 bransamente.

Totodata, in ceea ce priveste sistemul de canalizare si epurare a apelor uzate, vor fi reabilitate 31.235 m retele de canalizare existente in lungime de 31,23 kilometri, se va extinde reteaua de canalizare cu 337 kilometri, vor fi realizate 27 de statii de pompare a apei uzate si menajere, vor fi realizate, modernizate sau extinse sapte statii de epurare, vor fi realizate 6.096 de camine de vizitare si 13.037 de racorduri.