Până la finalul lunii iunie, cheltuielile suplimentare efectuate de administrația municipiului Roman legate de pandemia generată de virusul SARS-COV2 au fost de 448.858 lei, compunându-se din cheltuieli cu materiale și prestările de servicii (433.400) lei și cheltuieli cu obiecte de inventar (15.458 lei), după cum a declarat pentru portalul Administratie.ro Roxana Ioana Iorga, Viceprimarul cu atribuții de Primar al Municipiului Roman.

Și noi, ca toți colegii din administrația locală a trebuit să ne adaptăm din mers la o situație nemaîintâlnită până acum. Astfel, în cadrul instituției, am experimentat în premieră telemunca, în sectoarele în care acest lucru a fost posibil și fără ca aceasta să ne afecteze desfășurarea normală a activității. Pe de altă parte am încercat să intervenim, cu echipe formate din colegi din toate departamentele, pe toate palierele necesare prevenției, precum și în sprijinul cetățenilor cu vârsta peste 65 ani, a celor autoizolați sau carantinați, fără a întâmpina probleme deosebite în acest sens”, a declarat Roxana Ioana Iorga.

Potrivit acesteia, pandemia generată de virusul SARS-COV a diminuat ritmul de execuție a lucrărilor aflate în derulare, în principal din cauza dificultății firmelor contractante de a asigura forța de muncă necesară desfășurării activităților. „Măsurile de distanțare impuse personalului aflat la punctele de lucru nu au permis prezența numărului necesar de lucrători pentru realizarea obiectivelor planificate. Totodată, au existat dificultăți în aprovizionarea cu materiale din cauza diminuării producției acestora cât și a întârzierii în operațiuniile de transport”, mai spune viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Roman.

Referitor la reluarea anului școlar în toamnă, echipa de conducere a Primăriei Roman analizează cu toată atenția ca, în conformitate cu reglementările la nivel național dar și cu evoluția locală, să optimizeze orice metodă de intervenție în sensul desfășurării în condiții cât mai bune a procesului educațional.

La nivel local, avem în vedere particularitățile fiecărei unități de învățământ și mă refer la faptul că avem, pe de o parte școli care dispun de spațiu excedentar iar pe de altă parte școli care erau deja supraaglomerate așa încât, în aceste cazuri avem în vedere o redistribuire a claselor. De asemenea , suntem în discuții avansate cu un agent economic în vederea închirierii unui imobil cu 4 niveluri, locație în care se vor putea amenaja 10 săli de clasă”, explică Roxana Ioana Iorga.

În alte situații se are în vedere recompartimentarea unor spații, în mod special la gradinițele cu program prelungit unde, pentru a asigura spațiu necesar desfășurării activităților didactice, dormitoarele clasice urmând a fi dotate cu patuturi speciale, rabatabile, ușor de transformat în săli de clasă.

Avem totodată în vedere și alternativa învățământului de acasă, dorindu-ne ca, în acest caz, cât mai mulți elevi să aibă posibilitatea participării la lecțiile on-line. Cu ajutorul directorilor de unități școlare și a Direcției de Asistență Socială, am pregătit un proiect de achiziționare de tablete de care vor beneficia elevii cu posibilități materiale reduse”, a concluzionat liderul administrației locale romașcane.