Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, marţi, pe liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, drept candidat pentru funcţia de prim-ministru.

„După consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziţia de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al coaliţiei şi să continue munca dedicată, serioasă, eficientă şi eficace a coaliţiei cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp. Domnule prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea Guvernului şi vă aştept pentru depunerea jurământului”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a afirmat că schimbarea premierilor este un model nou pentru România, care a funcţionat foarte bine. „Sunt încredinţat că va funcţiona şi în continuare. Am avut în prima parte ca prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniştri desemnaţi de partidele care sunt în coaliţie, care au fost în coaliţie. România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize şi datorită felului în care Coaliţia, Guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetică, de inflaţie, avem creştere economică şi toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine”, a spus preşedintele Iohannis.

Partidul Social Democrat şi-a stabilit marţi, în şedinţa conducerii partidului, lista cu miniştrii care ar urma să facă parte din Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Lista demnitarilor propuşi pentru viitorul Executiv este următoarea:
* Prim-ministru – Marcel Ciolacu;
* Viceprim-ministru – Marian Neacşu;
* Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu;
* Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu;
* Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu;
* Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea;
* Ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr;
* Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea;
* Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Ivan Bogdan-Gruia;
* Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi;
* Ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila.

Și preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat lista miniştrilor liberali propuşi în Cabinetul condus de Marcel Ciolacu. Aceştia sunt:
* Cătălin Predoiu – vicepremier şi ministrul Afacerilor Interne;
* Luminiţa Odobescu – ministrul Afacerilor Externe;
* Ligia Deca – ministrul Educaţiei;
* Alina Gorghiu – ministrul Justiţiei;
* Adrian Veştea – ministrul Dezvoltării;
* Mircea Fechet – ministrul Mediului;
* Marcel Boloş – ministrul Finanţelor;
* Raluca Turcan – ministrul Culturii;
* Sebastian Burduja – ministrul Energiei.
Pentru funcţia de secretar general al Guvernului PNL l-a propus pe Mircea Abrudan.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că formula coaliţiei de guvernare este PNL – PSD cu sprijinul minorităţilor, precizând că liberalii au oferit UDMR Ministerul Energiei, dar Uniunea nu a acceptat. „PNL a oferit pentru UDMR Ministerul Energiei. Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul prim-ministru desemnat Ciolacu, în acest moment UDMR nu a acceptat negocierile şi ofertele pe care le-au făcut cele două partide. Ca atare, formula de guvernare, formula de coaliţie pentru guvernare este PNL – PSD cu acord parlamentar cu minorităţile”, a precizat Ciucă.

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, joi, în şedinţă comună, de la ora 12,00, pentru învestirea Guvernului Ciolacu, au decis Birourile permanente ale celor două Camere.
De asemenea, conducerea Parlamentului a hotărât ca audierile miniştrilor propuşi în viitorul Guvern să aibă loc miercuri, în comisiile de specialitate, începând cu ora 10,00. AGERPRES