Rosia Montana si-a prezentat patrimoniul

Comuna Rosia Montana s-a alaturat, in acest an, localitatilor europene care au sarbatorit Zilele Europene ale Patrimoniului. Cu aceasta ocazie, cea mai renumita comuna din tara noastra a fost gazda mai multor elevi, studenti, jurnalisti si specialisti in patrimoniu, care au discutat despre cele mai “arzatoare” teme ale domeniului si au vizitat mai multe obiective semnificative din acest punct de vedere.

Principalul organizator al evenimentului a fost Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Alba, cu ocazia celei de-a XVII-a editii a Zilelor Europene ale Patrimoniului. In cadrul programului organizat la Rosia Montana, publicul interesat a avut posibilitatea de a vizita obiectivele arheologice si de patrimoniu de aici si de a discuta cu specialistii in domeniu. La Caminul Cultural din localitate a fost organizata o prezentare a masurilor luate pina in prezent si a perspectivelor de viitor, inclusiv a modului in care investitiile private in protejarea si conservarea patrimoniului ofera solutii pentru dezvoltarea durabila a comunitatii locale.

Specialistii s-au aratat multumiti de cercetarile facute in zona si de modul in care cele descoperite sint puse in valoare, dar mai ales de faptul ca s-au atras bani privati pentru realizarea acestor obiective. “Pentru a pune in valoare patrimoniul unei tari este nevoie de investitii mari si de sustinere materiala continua, de un parteneriat intre stat si mediul privat, care sa ofere o solutii realiste, pe termen lung. Rosia Montana, o localitate cu traditie milenara in minerit, este unul dintre putinele exemple unde problema conservarii si prezervarii patrimoniului a fost abordata cu atit de multa atentie”, a declarat Matei Drimbarean, director coordonator in cadrul DCCPCN Alba.

Si administratia locala s-a aratat la fel de incintata, dar a profitat de moment pentru a face un nou apel pentru ca investitiile in minerit sa continue in zona. “Investitiile private au ajutat foarte mult cercetarile din zona si, pe viitor, ofera localitatii noastre o sansa pentru o dezvoltare armonioasa. Dar oportunitatile pe care le-am putea avea se pot concretiza numai intr-o comunitate cu un nivel minim de bunastare (…) Fara minerit, fara o investitie substantiala, Rosia Montana risca sa moara, iar aceste valori inestimabile nu vor putea ajunge sa fie cunoscute”, a declarat primarul comunei, Eugen Furdui.

Organizatorii evenimentului au oferit celor interesati posibilitatea de a vizita obiectivele incluse in Zona Protejata a Proiectului Rosia Montana propus de compania miniera: casele monument istoric, depozitul arheologic, galeria Catalina Monulesti, cariera Cirnic, monumentul funerar Tau Gauri, precum si alte obiective de patrimoniu din zona.

“Pentru a putea da o destinatie publica unui sit arheologic, asemenea celui de la Rosia Montana, sint necesare in prealabil cercetarea, restaurarea si amenajarea unei serii de facilitati specifice, de la cai de acces la puncte de informare – inexistente in momentul de fata”, a mentionat Paul Damian, director al Muzeului National de Istorie a Romaniei si coordonator al programului de cercetare “Alburnus Maior”.

Reprezentantii RMGC au tinut sa precizeze ca, in perioada 2001-2007, compania a pus la dispozitia cercetatorilor peste 10 milioane de dolari pentru sustinerea Programului “Alburnus Maior” si pentru protejarea patrimoniului cultural din zona Rosia Montana. “Programului i-au fost alocate alte 35 milioane USD, care vor fi folositi pe perioada de desfasurare a proiectului minier”, a precizat Adrian Gligor, directorul de patrimoniu al RMGC. (Articol publicat pe 21 septembrie in “Monitorul de Alba”)