saitroc aur.jpgOrganizatia Guinness World Records a omologat recordul mondial pentru „cei mai multi oameni care cauta simultan aur cu saitrocul” realizat in comuna Rosia Montana din judetul Alba, unde in luna august peste o suta de persoane s-au adunat pe un stadion pentru a cauta aur.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de Primaria Rosia Montana, recordul „cei mai multi oameni care cauta simultan aur cu saitrocul” a fost omologat de organizatia Guiness World Records, cu sediul la Londra, autoarea celebrei Carti a Recordurilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Rosia Montana devine prima comunitate miniera din lume in care cei mai multi oameni au cautat simultan aur cu saitrocul (unealta traditionala pentru cautat aurul).

Actiunea pentru stabilirea acestui record a avut loc in 30 august, de Ziua Minerului, când peste o suta de localnici de toate vârstele s-au adunat pe stadionul „Minerul” din Rosia Montana, hotarâti sa intre in Cartea Recordurilor.

Conditiile realizarii recordului mondial au fost stabilite si supervizate de Guiness World Records, iar organizatorii evenimentului, Primaria Rosia Montana, cu sprijinul companiei Rosa Montana Gold Corporation, au pus la dispozita participantilor peste o suta de saitrocuri, lucrate manual de mesteri locali, cu ajutorul carora s-a cautat aur in aluviunile aduse de pe râurile din zona, in jurul unui jgheab de aproape 50 de metri lungime.

Localnicii au gasit paiete de aur, care au fost apoi trimise pentru analiza la Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, mai exact la catedra de Mineralogie.

Organizatia Guiness World Records a omologat apoi recordul, prin emiterea certificatului oficial catre Primaria Rosia Montana.
„Suntem bucurosi si totodata mandri de aceasta reusita a comunitatii din Rosia Montana. Practic, suntem singura comunitate miniera din lume care a intrat in Cartea Recordurilor. Este o premiera mondiala, care atesta, o data in plus, ca mineritul in Apuseni este o indeletnicire cu o veche traditie”, a spus Eugen Furdui, primarul comunei Rosia Montana.

La editia din acest an a Zilei Minerului au participat peste 3.000 de persoane, aceasta incluzand si prima editie a Festivalului comunitatilor miniere si al traditiilor mineresti, la care au participat comunitatile din Rosia Montana, Abrud, Bucium, Baia de Aries, Zlatna, Almasul Mare, Ocna Mures, precum si din judetele invecinate, Brad si Certej din Hunedoara si Popesti din Bihor. Reprezentantii acestor localitati si-au prezentat obiceiurile si traditiile populare.

„Traditia miniera din muntii Apuseni nu a murit si nici nu o vom lasa sa se stinga. Localnicii isi doresc ca mineritul din muntii Apuseni sa devina din nou o sursa de trai si civilizatie in aceste locuri care au o traditie de mai bine de 2000 de ani in minerit”, a afirmat Dragos Tanase, director general Rosia Montana Gold Corporation, citat in comunicat.