muzeu_astra.jpgVizitatorii Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu pot afla mai multe despre istoria, tradițiile și patrimoniul cultural din Roșia Montană (județul Alba) trecând pragul clădirii donate muzeului, sâmbătă, de către Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

„Casa de Aur” datează din 1830 și reprezintă o gospodărie tipică pentru arhitectura vernaculară din zona Roșiei Montane, fiind construită din bârne din lemn de brad, tăiate în trașcă și încheiate la capete în cheutori „coadă de rândunică”. Pe două din grinzile tavanului din „camera bună” a fost identificată o inscripție în chirilică ce indică numele proprietarului, al meșterului și anul construcției. Pivnița avea un caracter funcțional, strâns legat de prelucrarea minereului aurifer.

Aflat într-o stare precară de conservare, imobilul a fost cumpărat de Roșia Montană Gold Corporation în 2006, iar ulterior a fost donat muzeului ASTRA Sibiu. Restaurarea s-a realizat în cadrul Proiectului Centrului Cultural de Restaurare-Conservare al muzeului ASTRA Sibiu, implementat cu ajutorul unui grant al Mecanismului Financiar SEE finanțat de Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Lucrările de desfacere și relocare au fost efectuate de specialiștii muzeului în 2009. Ulterior, lemnul a fost supus unui proces de restaurare, iar clădirea a fost reconstruită în incinta muzeului, în zona tematică a mineritului tradițional.