Romtelecom susţine că plăteşte anual administraţiilor de sector taxe pentru cabinele telefonice amplasate pe domeniul public

Operatorul de telecomunicaţii Romtelecom susţine că plăteşte anual administraţiilor de sector taxe pentru cabinele telefonice amplasate pe domeniul public din Bucureşti, în timp ce îmbunătăţirea reţelei de telefonie publică se efectuează permanent în funcţie de veniturile generate de fiecare telefon public.

Reprezentanţii companiei fac aceste precizări în urma informaţiilor transmise de primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, potrivit cărora Romtelecom a fost somat în mai multe rânduri să ridice de pe domeniul public cabinele telefonice nefuncţionale.

“Romtelecom optimizează în permanenţă reţeaua de telefonie publică, în funcţie de veniturile generate de fiecare telefon public, ceea ce se poate traduce şi în desfiinţarea celor cu o rată mică de folosire, dar evident şi în menţinerea celor care aduc venituri”, au declarat, joi, reprezentanţii companiei. De asemenea, aceştia au precizat că Romtelecom asigură întreţinerea cabinelor telefonice, dar ritmul în care se produc distrugerile de către persoane neidentificate depăşeşte ritmul în care oricine poate executa reparaţiile necesare.

“Principalele forme de vandalism asupra cabinelor telefonice şi telefoanelor publice sunt distrugerea geamurilor cabinelor, blocarea cititoarelor de cartele cu diverse obiecte, display spart, furturi de părţi componente din cabine, inclusiv telefoane publice, graffiti, precum şi lipirea de diverse afişe”, menţionează reprezentanţii companiei. În urma măsurilor luate de companie pentru a eficientiza această activitate, numărul telefoanelor publice şi a cabinelor telefonice s-a diminuat la nivel naţional, de la circa 50.000 la începutul anilor 2000, la aproximativ 15.000 de telefoane publice şi cabine telefonice.

Primele telefoane publice automate au fost instalate în anii 1930, când Societatea Anonimă Română de Telefoane a avut o campanie de instalare de centrale telefonice automate în oraşele principale ale ţării. Primarul sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a dispus joi dezafectarea cabinelor Romtelecom nefuncţionale, aflate într-o stare avansată de deteriorare, pe domeniul public al Sectorului 4.

Potrivit unui comunicat al administraţiei locale, edilul Sectorului 4 a somat în mai multe rânduri Romtelecom să ridice de pe domeniul public cabinele telefonice nefuncţionale. Însoţit de inspectori ai Direcţiei Inspecţie şi Control şi de echipe de lucrători ai ADP Sector 4 Piedone s-a deplasat în teren pentru a verifica personal modul în care se desfăşoară acţiunea.

”Cei care vor dori să amplaseze cabine telefonice, alte tipuri de mobilier urban sau orice alt tip de construcţii provizorii permise de legislaţia în vigoare, să afle că în Sectorul 4, unde eu răspund în faţa cetăţenilor de modul în care se prezintă domeniul public, vor trebui să îşi obţină avizele şi autorizaţiile necesare. Pe lângă starea de degradare avansată în care se găsesc aceste cabine, acestea au fost amplasate pe domeniul public fără avizele necesare, unele dintre ele fiind atât de bine ‘ancorate’, încât în urma dezafectării, asfaltul trotuarelor este deteriorat”, a declarat primarul Piedone în timpul acţiunii.

El a spus că Romtelecom ”va fi facturat” pentru ridicarea cabinelor telefonice, dar şi pentru aducerea domeniului public la starea iniţială.AGERPRES