Romeo Stavarache: “Nu voi mai semna niciun act până când eroarea DNA nu va fi grabnic reparată”

stavarache_romeo_mare.jpgRomeo Stavarache, primarul municipiului Bacău a declarat că nu va mai semna niciun act în calitate de edil-şef al municipiului “până când eroarea umană a procurorului Serviciului Bacău al DNA nu va fi grabnic reparată”. “Sunt deosebit de afectat atât eu, deoarece mi s-a adus eronat un prejudiciu de imagine, cât mai ales familia mea pentru că fapta pentru care sunt acuzat şi trimis în judecată, tentativă la abuz în servici ce ar fi adus un prejudiciu de 11.000 de lei, nu există, întrucât nici contractul de închiriere şi nici cel de vânzare cumpărare nu au fost niciodată semnate de mine”, a susţinut Stavarache

Potrivit acestuia, documentul invocat în începerea urmăririi penale şi trimiterea sa în judecată “a fost stopat” chiar de el însuşi “încă înainte de începerea cercetărilor”. “În momentul în care dosarul a ajuns la DNA, luasem toate măsurile ca respectivul document de închiriere să fie reziliat, iar perfectarea contractului de vânzare cumpărare să fie stopat. Cercetarea şi începerea urmăririi penale de către DNA s-au realizat începând cu luna martie 2013, dar rezilierea contractului de închiriere şi dispoziţia de neîncheiere a contractului de vânzare-cumpărare fuseseră dispuse de mine încă din anul anterior, în data de 16 martie, respectiv 26 august 2012”, a precizat primarul Stavarache.

Primarul municipiului Bacău a spus că că tentativa de abuz în serviciu de care este acuzat “nu se mai pedepseşte conform noului Cod Penal, dar rămâne ca o pedeapsă potrivit Legii 78/2000, care nu a fost modificată”. “Aşadar, articolul de lege în baza căruia am fost trimis în judecată a devenit, în mod evident, neconstituţional şi, ca urmare, voi ridica excepţia de neconstituţionalitate”, consideră Stavarache.
Primarul Bacăului a menţionat că este “o eroare umană decizia procurorilor” şi a adăugat că în zilele următoare va lua “hotărâri importante” privind activitatea sa politică pe care, însă, deocamndată nu le-a indicat. Stavarache a mai spus că face apel de urgenţă la politicienii ţării să găsească ,,acele soluţii care să menţină concentrată atenţia justiţiei asupra fenomenului corupţiei, dar care să nu afecteze vieţi ori să frâneze, datorită fricii, iniţiative şi decizii ale administraţiilor locale sau centrale deosebit de importante pentru comunităţile locale ori pentru populaţia ţării”.

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru tentativă la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi, în acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei: Gheorghe Muntianu, la data faptelor şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Bacău, pentru tentativă la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 acte materiale), uz de fals şi conflict de interese, şi Gavril Pircu, la data faptelor director executiv al Direcţiei patrimoniu în cadrul aceleiaşi instituţii , în prezent şef serviciu la Serviciul Patrimoniu, pentru tentativă la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În perioada 2006-2009, cei trei inculpaţi, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, au repartizat în mod nelegal o locuinţă din fondul locativ de stat inculpatului Muntianu, în vederea închirierii şi, ulterior, a achiziţionării acesteia. Îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu ar fi avut ca rezultat obţinerea, de către Gheorghe Muntianu, a unui avantaj patrimonial, respectiv un apartament de două camere situat în Bacău.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că inculpatul Muntianu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, repartizându-şi o locuinţă din fondul locativ de stat aflată în administrarea Consiliului Local Bacău, în vederea achiziţionării acesteia. Prin aceasta, funcţionarul urmărea obţinerea, pentru sine, a unui avantaj patrimonial, respectiv achiziţionarea unui apartament la un preţ derizoriu, rezultat care nu s-a produs, formalităţile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite.
“Concret, în 13 iunie 2008, a întocmit şi semnat documentul prin care şi-a repartizat, în vederea închirierii, un apartament compus din 2 camere situat în Bacău, locuinţă din fondul locativ de stat. (…) La aceeaşi dată, şi-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuinţe, confirmând că îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi aprobată, în împrejurările în care, la cerere, nu erau ataşate documente care să ateste venitul obţinut şi, mai mult, nu îndeplinea condiţia de venit pentru accesul la locuinţă socială sau din fondul locativ de stat, prevăzută de lege”, se arată în comunicat.
În aceeaşi zi, Gavril Pircu a semnat pentru subalternul său, inculpatul Muntianu, repartiţia apartamentului, iar Romeo Stavarache, în calitate de primar, a aprobat-o, în condiţiile în care Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanţilor de locuinţe şi în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care acestuia să-i fi fost repartizată o locuinţă socială sau din fondul locativ de stat.
În baza înscrisurilor, în 1 august 2008, între Municipiul Bacău, prin primar, şi inculpat,a fost încheiat contractul de închiriere având ca obiect locuinţa, cu folosirea acesteia până la 30 septembrie 2012.
Ulterior, Gheorghe Muntianu a formulat şi o cerere de cumpărare a apartamentului înregistrată la primărie în 6 ianuarie 2009, la care a depus o adeverinţă, fără dată, emisă de o Asociaţie de Proprietari.
“În cuprinsul acestui înscris se menţionează, în mod nereal, că Muntianu nu are debite, deşi în perioada respectivă acumulase datorii aferente apartamentului respectiv. Adeverinţa a fost folosită în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de cumpărare a locuinţei. În 25 februarie 2009, Romeo Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare pentru locuinţă, ca urmare a solicitării formulate de inculpatul Muntianu în cadrul audienţelor, deşi cererea acestuia nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei, iar la cerere nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaş şi îndeplinirea obligaţiilor rezultate din această calitate”, susţin procurorii.
Sursa citată precizează că formalităţile de vânzare-cumpărare au fost însă oprite ca urmare a demarării cercetărilor în cauză. Începând cu 30 septembrie 2012, Primăria Bacău a procedat la rezilierea contractului de închiriere nr. 220306/01.08.2008. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău. AGERPRES