Regionalizarea ţării este prea puţin cunoscută de români, relevă un sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).Conform sondajului, aproape 20% dintre cei chestionaţi nu au auzit de proiectul de regionalizare, peste jumătate se consideră puţin sau deloc informaţi cu privire la această temă.
„Încă opinia publică nu are o viziune clară sau o judecată cristalizată. În percepţia publică se amestecă aşteptări exagerate, frici sau iluzii personale şi colective. La o primă vedere, observăm că percepţia este influenţată de mulţi factori: nivel de instrucţie, vârstă, habitat sau chiar zonă geografică de apartenenţă. Posibilitatea de a crea o bulversare a întregii societăţi prin decizii arbitrare sau nepregătite este considerabilă, aşadar credem că este nevoie în viitor de ample studii de impact, dezbateri publice şi studii ştiinţifice care să implice Academia Română, mediul universitar, instituţiile de cercetare şi societatea civilă, comunităţile şi angajaţii din administraţia locală sau centrală”, se arată în concluziile studiului IRES, dat publicităţii marţi.
Conform sondajului IRES, aproape 20% dintre cei chestionaţi nu au auzit de proiectul de regionalizare, peste jumătate se consideră puţin sau deloc informaţi cu privire la această temă, în timp ce 45% se declară informaţi sau foarte informaţi. De asemenea, puţin peste jumătate dintre români se consideră puţin sau deloc interesaţi de procesul regionalizării, în timp ce 48% spun că sunt interesaţi sau foarte interesaţi. În plus, 51% declară că au o părere bună sau foarte bună despre procesul de regionalizare, iar 41% au o părere proastă sau foarte proastă, în timp ce 2% spun că nu au nici o părere bună, nici proastă.
Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre români consideră că regionalizarea ar duce la atragerea mai multor fonduri europene. ”Majoritatea românilor, 55%, sunt de părere că atragerea de fonduri europene la nivelul comunităţii din care fac parte s-ar îmbunătăţi o dată cu regionalizarea”, se arată în concluziile studiului IRES.
În opinia respondenţilor, banii din taxe şi impozite ar trebui să rămână în mai mare pondere la cei care le achită. ”Guvernul de la Bucureşti ar trebui să primească, în opinia a 46% dintre români, o pondere de maximum 10% din taxele şi impozitele colectate. În ceea ce priveşte ponderea minimă din taxe şi impozite care ar trebui să rămână la nivel local, 20% dintre români consideră că aceasta ar trebui să fie între 50-70%, iar 33% sunt de părere că acest prag minim ar trebui să fie situat peste 70%”, se precizează în concluziile cercetării sociologice.
Românii agreează şi delegarea către regiuni a competenţelor guvernamentale actuale. ”Posibilitatea ca unele dintre responsabilităţile Guvernului să fie delegate la nivelul regiunilor este foarte bine văzută de către români, 78% dintre aceştia manifestându-şi acordul în acest sens. Politica externă este singurul segment care nu are o majoritate de opinii în ceea ce priveşte delegarea ei la nivelul regiunilor (37%). Alte responsabilităţi, însă, sunt acceptate de majoritatea populaţiei ca trebuind să revină în sarcina regiunilor (colectarea taxelor – 75%, ordinea publică – 81%, protecţia mediului – 86%, agricultura şi dezvoltarea rurală – 87%)”, relevă studiul IRES.
Cercetarea sociologică a IRES a fost realizată în perioada 23-25 ianuarie, pe un eşantion reprezentativ de 1.221 de persoane şi cu o marje de eroare de 2,8%. AGERPRES