Romanii il considera pe seful statului principalul decident in politica externa a tarii

Seful statului se situeaza pe primul loc in topul celor mai influente institutii sau personalitati asupra politicii externe a Romaniei, releva un sondaj Gallup, ale carui concluzii au fost date publicitatii luni de catre Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Un procent de 41% dintre persoanele intervievate considera ca presedintele tarii are o influenta mare asupra politicii externe, in timp ce 28% sunt de parere ca are o influenta foarte mare in acest domeniu. Pe pozitia a doua se situeaza Uniunea Europeana si guvernele europene, iar Guvernul Romaniei ocupa pozitia a treia, urmat de organizatiile internationale si de Guvernul SUA.

Presa este considerata de catre romani mai influenta in domeniul politicii externe decat Parlamentul sau serviciile de informatii, care se situeaza pe pozitiile imediat urmatoare. Totodata, opinia cetatenilor este considerata factorul cu cea mai mica influenta, alaturi de organizatiile non-guvernamentale. De asemenea, seful statului este considerat de 25% dintre cei chestionati ca fiind cel care promoveaza cel mai bine imaginea Romaniei pe plan extern. El este urmat indeaproape de catre sportivi, pe care 24% dintre romani ii crediteaza cu aceeasi influenta. Diplomatii se situeaza pe pozitia a patra (10%), fiind devansati de catre artisti si oameni de cultura (13%) si urmati de executiv (6%).

Romanii considera ca persoanele care au rolul cel mai mic in promovarea imaginii tarii noastre pe plan extern sunt conationalii stabiliti in strainatate si oamenii de afaceri autohtoni (cate 2%).