Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) estimează pentru acest sezon, pe litoral, aproximativ 3.600.000 înnoptări în structurile clasificate. Cheltuiala medie făcută de un turist pe litoral a fost de 180-200 lei/zi, numai pentru cazare și masă, adică în total 720 milioane lei (160 mil. euro) cheltuiți de români pe litoral în structuri clasificate.

„Pe lângă aceștia, estimăm că turiștii cazați la negru au cheltuit cel putin 500 milioane lei, respectiv 110 milioane euro”, a declarat Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.
În consecință, suma cheltuită de turiștii români pe litoral, cazați în structurile clasificate și la negru, poate fi estimată la aproximativ 270 milioane de euro.

La finalul sezonului estival 2012 se desprind două concluzii importante: vremea caniculară i-a determinat pe români să meargă la mare; în plus, după trei ani de criză, românii au ajuns la un echilibru psihic și financiar în care intră și o vacanță, dar în niciun caz una în străinătate. Scăderea puterii de cumpărare a românilor din clasa de mijloc a făcut ca litoralul românesc să devină pentru majoritatea acestora principala lor destinație de vacanță. La aceasta a contribuit și faptul că tarifele în turism sunt înghețate de la debutul crizei.

Un alt aspect care caracterizează sezonul estival 2012 se referă la durata sejurului pe litoralul românesc. Astfel, foarte mulți turiști au renunțat la vacanța de șase până la 12 zile. În schimb, au mers la mare în special în weekend. Noua autostradă, inaugurată în luna iulie, a încurajat acest tip de vacanță.

Prin urmare, numărul de turiști pe litoral a crescut cu 15-20% față de anul trecut, de la 735.881 la aproximativ 850.000.

În stațiunile românești au ajuns și turiști străini, aproximativ 38.000, în creștere cu 30% față de 2011. Atacul terorist din Burgas, Bulgaria, nu a influențat opțiunile turiștilor care au ales litoralul românesc.

Cu 15 până la 20 de procente au crescut și încasările hotelierilor și patronilor de pe litoral, însă profiturile sunt totuși mici din cauza majorării costurilor și impozitelor.

„Pe de altă parte, evaziunea fiscală este în floare pe litoral. Turiștii se cazează la negru, în unităţi de cazare nedeclarate, care nu plătesc taxe şi impozite, făcând astfel concurenţă neloială unităţilor clasificate”, a mai spus Răducan. FPTR estimează că sunt aproximativ 70.000 de locuri de cazare în unități nedeclarate, un număr apropiat de cel al locurilor clasificate, care se ridică la aproximativ 90.000, după cum arată datele MDRT.

„Taxele și impozitele mari generează evaziune”, a afirmat Dragoș Răducan.
O alta caracteristică a acestui sezon este că a crescut ponderea rezervărilor pe internet în defavoarea pachetelor achiziționate prin intermediul agențiilor de turism.

Aceste date sunt aproximative si au fost obtinute pe baza estimarilor furnizate de membrii FPTR de pe litoral.