Romanii ar putea solicita organizarea de referendumuri si pe alte teme de interes local, in afara demiterii primarului, dupa ce deputatii din Comisia juridica au avizat pozitiv o propunere legislativa in acest sens.
Comisia juridica si-a dat acordul pentru o initiativa legislativa a unor deputati PNL si PD de modificare si completare a Legii nr. 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Propunerea introduce posibilitatea ca initierea unui referendum de interes local sa fie facuta de 25% din cetatenii cu drept de vot dintr-o unitate administrativ-teritoriala. In acest fel, cetatenii vor putea organiza referendum si pe alte probleme de interes local in afara destituirii primarului din localitate.

Textul introduce totodata dreptul Parlamentului de a initia un referendum la nivel local, prin adoptarea unei hotarari in acest sens. Proiectul face referire numai la initierea referendumului, urmand ca ulterior cetatenii cu drept de vot din unitatea administrativ-teritoriala unde se organizeaza referendumul sa decida prin vot daca doresc sa fie consultati asupra tema propuse de legislativ.

In expunerea de motive, initiatorii arata ca modificarile propuse urmaresc sa usureze adoptarea unor decizii de interes national sau local. Proiectul de lege a fost aprobat de Senat in data de 7 septembrie 2006, dar nu a fost sustinut de guvern. (Un material de Oana Teodorescu)