„Romania va colabora cu Ungaria si Serbia-Muntenegru pentru prevenirea calamitatilor naturale si ecologice prin infiintarea unor centre de avertizare la Arad, Szeged si Novi-Sad”, a declarat ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, la finalul intalnirii trilaterale cu omologii sai Ferenc Somogyi si Vuk Drascovici.
Cele trei parti au stabilit, la initiativa romana, necesitatea incheierii a doua acorduri comune in ceea ce priveste prevenirea dezastrelor naturale si managementul cursurilor de apa, care sa se concretizeze prin stabilirea unor mecanisme de colaborare intre autoritatile abilitate din Romania, Ungaria si Serbia-Muntenegru.

„Deocamdata am convenit, pentru inceput, stabilirea unor puncte de contact la nivelul ministerelor de externe care sa fie apte sa faciliteze comunicarea intre institutiile noastre cu responsabilitati in prevenirea si combaterea efectelor dezastrelor. Astfel, se va putea raspunde mult mai repede unei crize de genul inundatiilor din acest an sau a unei scurgeri de cianuri in apele unui rau si nu se va mai pierde timp pentru a se afla in atributia carui minister se afla aceasta problema”, a declarat ministrul Mihai-Razvan Ungureanu.

Ministrul roman de Externe a mai propus initierea de planuri si actiuni comune in ceea ce priveste controlul frontierei prin care politistii si militarii din Romania si Ungaria sa colaboreze cu colegii din Serbia si Muntenegru si sa le acorde asistenta de specialitate.