Din cauza deficitului bugetar record inregistrat de Ungaria, data la care aceasta tara va adera la moneda euro ar putea sa fie amanata din 2010 in 2014, fiind posibil ca Romania si Bulgaria sa adere la euro inaintea Ungariei, a declarat reprezentantul agentiei de rating Standard & Poor’s, Kai Stukenbrock, informeaza Bloomberg.
„Este posibil ca Ungaria sa adere la zona euro mai tarziu decat Romania si Bulgaria, tari care sunt pe un drum mai bun pentru aderarea la zona euro”, a declarat Kai Stukenbrock. Pentru celelalte tari din Europa Centrala, Standard & Poor’s prognozeaza ca Slovacia ar putea adopta euro in 2009, Cehia in 2011, Polonia in 2012 si Ungaria in 2014.

In opinia agentiei de rating, atat in 2006, cat si in 2007, Ungaria nu va reusi sa respecte tinta de deficit propusa, in ciuda masurilor anuntate luna trecuta de noul executiv ungar. „Pentru acest an estimam ca deficitul va ajunge undeva la 11 procente din Produsul Intern Brut, urmand ca in 2008 sa se ajunga la un deficit de opt procente din PIB si de sapte procente din PIB in 2009”, a estimat Kai Stukenbrock.

Ungaria si-a propus ca obiectiv aderarea la zona euro in anul 2010, insa pentru a putea face acest lucru trebuie sa aduca deficitul public sub pragul de trei la suta din PIB p