ungureanu.jpgRomania a preluat pe 17 noiembrie presedintia Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, intr-o ceremonie care a avut loc la Palatul Europei din Strasbourg, la care a fost prezent ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu (foto).
Presedintia Comitetului de Ministri revine, in mod statutar, pentru o perioada de sase luni, fiecarui stat membru, in ordine alfabetica. Astfel, presedintia romana a fost precedata de cea a Portugaliei si Poloniei si va fi urmata de cea a Federatiei Ruse. Romania va continua eforturile presedintiilor anterioare, in particular Portugalia si Polonia, si va coopera cu viitoarea presedintie a Federatiei Ruse, in vederea garantarii unei linii de continuitate in activitatea CoE. Tara noastra va exercita presedintia in intervalul 17 noiembrie 2005 – 19 mai 2006.

Presedintia Comitetului de Ministri reprezinta organizatia la nivel guvernamental, in persoana ministrului de externe. Presedintele asigura promovarea deciziilor Comitetului de Ministri, ia pozitie in raport cu evenimentele europene importante, conlucreaza cu omologii din Uniunea Europeana si OSCE, in cadrul cooperarii institutionale existente intre aceste organizatii.

Pentru Romania, presedintia Comitetului de Ministri reprezinta o oportunitate de a contribui la consolidarea mandatului politic al Consiliului Europei si a rolului acestei organizatii la stabilitatea si securitatea Europei, la continuarea procesului de reunificare a continentului. in acest sens, Romania va valorifica mandatul sau pentru promovarea valorilor fundamentale ale Consiliului Europei si va pleda pentru imbunatatirea eficientei organizatiei, aparand si afirmand credibilitatea Consiliului Europei, pe fondul unor dezbateri politice actuale la nivel european.

Prioritatile tematice ale mandatului romanesc vor fi: promovarea standardelor democratiei si ale bunei guvernari, consolidarea protectiei drepturilor omului in Europa, inclusiv in zonele unde sistemele existente nu sunt inca efective, eficienta si coerenta arhitecturii institutionale europene, dezvoltarea societatilor deschise si tolerante, prin diversitate si dialog intre religii si culturi.

Totodata, Romania va continua proiectele politice si institutionale majore ale CoE, stabilirea unui nou cadru de cooperare cu Uniunea Europeana, asigurarea unei mai bune strategii cu OSCE, reforma Curtii Europene a Drepturilor Omului, prin promovarea intrarii in vigoare a Protocolului nr. 14 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Pe perioada presedintiei romane, sunt programate reuniuni de coordonare la nivel inalt cu Uniunea Europeana si OSCE, precum si o serie de conferinte si seminarii pe tematici concordante cu prioritatile presedintiei, in organizarea carora vor fi implicate toate institutiile guvernamentale care au beneficiat de expertiza CoE, precum si Parlamentul Romaniei, autoritatile locale si reprezentantii societatii civile.