Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, i-a solicitat printr-o adresă oficială, primarului general al Capitalei să convoace de urgenţă o şedinţă cu toate primăriile de sector pentru stabilirea măsurilor ce trebuie luate în vederea soluţionării problemei câinilor fără stăpân.

„I-am trimis Primarului General o scrisoare prin care îi cer să convoace urgent o şedinţă cu toate primăriile de sector pentru a discuta şi stabili măsurile ce trebuie luate rapid în vederea soluţionării problemei periculoase a câinilor fără stăpân. Fac apel către domnul Primar General în acest sens şi îmi exprim, în numele comunităţii Sectorului 3, toată deschiderea şi disponibilitatea de a ajuta activ la soluţionarea acestor probleme”, spune Negoiţă.

El precizează că sprijină acţiunile derulate de Primăria Generală, prin Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti, pe raza Sectorului 3.

„Dată fiind situaţia în care s-a ajuns şi faptul că fenomenul câinilor fără stăpân pare că a scăpat de sub control, cred că este imperios necesar să existe un plan coerent de acţiune şi intervenţie rapidă pe care doar Primăria Generală îl poate şi trebuie să îl pună în mişcare. Lipsa reacţiei, în acest moment, nu este o variantă! Şi sper că, astăzi sau în zilele ce vin, domnul Primar General să ne convoace la o discuţie constructivă”, a declarat primarul Sectorului 3.

Edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, face apel la ceilalţi primari din Bucureşti să elaboreze o nouă lege a Capitalei, pentru ca tragedii precum cea a femeii ucise de câini, sâmbătă, în zona Lacul Morii, să nu se repete.

„Cine plăteşte pentru viaţa acestui om nevinovat? Dragi primari din Bucureşti, lăsaţi politica şi haideţi să gândim o nouă lege a Capitalei, pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată. Să ne punem la masă împreună şi să găsim soluţii pentru ca nimeni să nu mai moară în pasaje prost construite, înghiţiţi de pământ în şantierele ilegale ale primăriei sau mâncaţi de câini”, a scris Clotilde Armand pe Facebook. Primarul Sectorului 1 a atras atenţia că aceeaşi femeie fusese internată în urmă cu un an, după ce a fost atacată de câini în aceeaşi zonă.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a reacţionat în cazul femeii ucise de câini în zona Lacul Morii, anunţând că a cerut Corpului de Control să prezinte un raport cu deficienţele fiecărei instituţii, iar ”cine a greşit va plăti”.

”Îmi pare rău că Ana Oros a murit într-un mod atât de tragic. Condoleanţe familiei şi prietenilor săi. Am discutat ieri şi azi cu persoanele implicate. Este o responsabilitate comună a mai multor instituţii, unele în subordinea PMB. Refuz să intru însă în jocul incriminării şi acuzaţiilor politice. Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficienţele fiecărei instituţii, iar cine a greşit va plăti. Mai important, cu ce trebuie să facă fiecare instituţie pentru ca astfel de drame să nu se mai repete”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.

Singura instituţie abilitată să monitorizeze şi să strângă câinii maidanezi din Bucureşti este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Capitalei, iar Poliţia Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existenţa lor în zona unde o femeie a murit, sâmbătă, după ce fost muşcată de aceştia, potrivit autorităţii locale.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 au precizat că Poliţia Locală sprijină ASPA şi au acţiuni săptămânale împreună. Anul trecut echipele au fost însoţite de poliţiştii locali în zona Giuleşti Sârbi, în cadrul campaniei de conştientizare a sterilizării animalelor.

Aproape zilnic poliţiştii locali solicită intervenţia celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân, în special din zone aflate la graniţa cu comunele limitrofe. Anul trecut, au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 – alte 36.

Femeia ucisă sâmbătă de câini a fost găsită de poliţişti pe câmp, la 270 de metri distanţă de cea mai apropiată locuinţă şi la 300 de metri distanţă de cel mai apropiat punct de digul Lacul Morii – zona neamenajată, aflată la graniţa cu comuna Chiajna. Terenul a aparţinut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autorităţile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane, arată autoritatea locală. AGERPRES