Edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a propus ca societăţile care vor contracte cu statul să-şi facă publice tarifele, militând pentru o unitate centralizată de achiziţii publice, dar care să nu fie obligatorie pentru autorităţi.
„În Austria, în momentul în care s-a implementat unitatea centralizată, au scăzut costurile cu 28%, costurile pe partea de achiziţii. Eu vă spun că, pe partea de resursă umană, costurile scad, de asemenea, pentru că una e să ai o echipă care să facă o procedură de achiziţii publice centralizată şi alta e să ai zeci de mii de echipe în această ţară care să facă fix acelaşi lucru (…) Aş pune o reglementare în legea achiziţiilor publice conform căreia acele societăţi care vor să aibă contracte cu statul trebuie să aibă tarifele societăţii postate în mod transparent”, a afirmat Negoiţă.
Edilul mai propune o instituţie independentă în România care să verifice eligibilitatea unei societăţi o dată pe an. „Dacă se califică pentru contracte de până în 10 milioane de euro, vine direct cu certificatul că e calificat pentru aşa ceva. De ce să vină (…) să îmi mai demonstreze mie pentru a câta oară că el e eligibil pentru o lucrare de construcţii de nivelul X, când ar putea să se certifice doar o dată pe an de o instituţie care să facă treaba asta?”, a explicat Negoiţă.
În ceea ce priveşte unitatea centralizată de achiziţii, el a menţionat printre avantaje economia de resursă umană. „Dacă suntem conştienţi de realitatea că de birotică, de informatică, de consumabile beneficiem cu toţii în această ţară, nu este instituţie publică care să nu aibă nevoie de hârtie, de pixuri, copiatoare, imprimante (…), dacă toţi avem nevoie de ele, de ce să facem 20.000-30.000 de proceduri şi să nu facem una singură? Economisim foarte multă resursă umană (…). Într-un fel percepe un preţ un furnizor când discută de câteva copiatoare, altfel când discută de zeci de mii”, a afirmat edilul.
Potrivit lui, unitatea centralizată de achiziţii nu ar trebui să fie obligatorie pentru administraţia locală, ci opţională. „Dacă mie-mi convine ce găsesc acolo, pot să accesez. Dacă, de exemplu, eu pot să le găsesc mai ieftin şi de mai bună calitate decât cele care sunt pe procedura naţională, eu să pot fi liber să o fac!”, a adăugat Negoiţă.
El crede că dacă firmele ar fi certificate la anumite plafoane pentru a avea contracte pe diferite niveluri s-ar mai elimina o zonă de contestaţii. „Dacă după aceea toate contractele sunt transparente, aşa cum eu solicit, cum consider că e normal, am mai eliminat o zonă de contestaţii. Cred că, dacă facem legislaţia mai bine, mai transparentă şi mai corectă, posibilitatea de a face contestaţie se limitează enorm (…). Dacă vom concepe sistemul aşa cum îl propun, 90% din posibilităţi de contestaţie le-am eliminat. Mai rămâne o zonă foarte restrânsă, unde e reglementat corect şi cred că trebuie să rămână în felul în care e de principiu reglementat, anume dacă are o contestaţie, ea se duce la CNSC (…). Dacă o parte sau alta e nemulţumită de decizia CNSC, se poate duce în instanţă, drept garantat prin Constituţie şi nu putem să-l restrângem. Pentru a nu pierde timp, noi putem să semnăm contractul, iar dacă decizia instanţei e diferită faţă de decizia CNSC, e clar că are o problemă statul, fiindcă ambele instituţii sunt ale statului şi atunci statul trebuie să plătească despăgubiri firmei care a fost dezavantajată de CNSC”, a spus edilul.
El crede că despăgubirile ar trebui plătite din bugetul public iar valoarea lor ar trebui să fie de maximum 5% din profitul estimat. AGERPRES