Catastrofa Bucureştiului se numeşte RADET, o societate care costă enorm, a declarat primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, joi, la o dezbatere. „M-a speriat să văd că subvenţia este aproape egală cu costul, adică 99% din costul RADET înseamnă subvenţie din bugetul nostru, al tuturor, ceea ce este în neregulă. Nu este pentru prima dată şi nu va fi ultima când voi vorbi despre ce dezastru face RADET în Bucureşti nu doar din perspectivă bugetară, ci şi din perspectivă de infrastructură. Nu vreau să iau nimic de la Capitală, vreau să se rezolve această problemă şi anume RADET să înceteze să mai fie un dezastru pentru Bucureşti”, a spus Negoiţă.
Potrivit primarului, teoretic autoritatea locală poate amenda RADET. „Teoretic, noi putem amenda RADET, dar oricum nu îşi plătesc amenzile, deci este o problemă foarte gravă, ce nu poate fi rezolvată doar prin aplicarea unor amenzi”, a menţionat edilul sectorului 3.
El a făcut referire şi la faptul că bugetul sectorului 3 este foarte mic, iar rezolvarea acestei probleme poate veni doar prin dezvoltarea mediului economic. „Avem unul dintre cele mai mici bugete din Bucureşti pe cap de locuitor şi dacă ne comparăm cu sectorul 1 avem bugetul sub sfert”, a spus Negoiţă.
Primarul a semnalat că sectorul 3 a avut o creştere de populaţie consistentă între 2013 şi 2014. „De exemplu, în 2014 populaţia din sectorul 3, conform INS, a crescut cu 70.000 de cetăţeni, deci cea mai mare creştere din Bucureşti”, a spus Negoiţă.
La rândul său, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că este nevoie de mai multă descentralizare, pentru că oamenii nu se duc la Primăria Capitalei să solicite rezolvarea problemelor. „Oamenii percep primăria de sector mai apropiată, vin la primăria de sector şi aşteaptă ca ea să le rezolve problemele, şi aşa ar trebui să fie. Primăria Generală ar trebui să se ocupe de problemele macro ale oraşului, iar primăriile de sector de tot ceea ce înseamnă micro administraţie la nivel de oraş”, a menţionat Chiliman. În opinia sa, descentralizarea trebuie continuată în Bucureşti, în aşa fel încât cetăţenii să beneficieze de servicii de calitate mai bună la costuri mult mai rezonabile.
Dezbaterea publică „Un singur oraş, şase sectoare. Calitatea şi costul vieţii în sectoarele Municipiului Bucureşti” a fost organizată de Institutul de Politici Publice şi de Asociaţia Primarilor de Sector. Acesta face parte din seria de dezbateri anuale a Institutului pentru Politici Publice despre accesul cetăţenilor din mediul urban la servicii publice de calitate. AGERPRES