Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), primarul Sectorului 3 din Bucureşti, Robert Negoiţă, avertizează că lipsa de predictibilitate privind finanţarea de la guvern face ca primăriile municipiilor să nu mai poată lua bani de la bănci, iar dacă contractează credite, o fac cu costuri mai mari, din cauza riscului ridicat.

„Nu-i doar o chestiune de salariu, cu toţii avem nevoie de finanţarea unor proiecte. (…) Lipsa predictibilităţii face ca finanţarea să fie foarte dificilă şi foarte costisitoare, pentru că orice bancă introduce solicitarea noastră de credit în analiza de risc. Există o comisie în fiecare bancă. Din cauza faptului că în ultimii patru ani am avut prevederi diferite în fiecare an, în ultimii trei ani de zile, nu au fost doi ani la fel şi nimeni nu ştie cum va fi anul viitor, băncile nu ne mai finanţează sau dacă ne finanţează, ne finanţează cu un factor de risc ridicat, ceea ce face să crească costul finanţării. Este total în neregulă ce se întâmplă, nu te joci cu administraţia locală”, a declarat primarul Robert Negoiţă, vineri, la Sibiu.

Primarii municipiilor din ţară cer Guvernului sprijin şi o finanţare care să le permită să mai plătească actualele salarii, dar şi să poată face investiţiile cu fonduri europene acolo unde există proiecte semnate, dar la care încă nu este sigură cofinanţarea care ar trebui să fie asigurată de Executiv. AGERPRES