Administraţia din România, mai ales cea centrală, este „la nivel de căruţă cu boi”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

„Din perspectivă digitală, astăzi, administraţia din România, mai ales administraţia centrală, dar în multe zone şi administraţia locală este la nivel de căruţă cu boi, cu roţi de lemn, nu de cauciuc”, a spus Robert Negoiţă, la evenimentul „Focus Bucureşti: dezvoltare urbană, economie, mobilitate”.

El a menţionat că în Sectorul 3 a realizat un sistem digitalizat pentru parcări şi că administraţia centrală nu ţine pasul cu autoritatea locală.

„Administraţia centrală cu căruţa cu roţi de lemn nu ţine pasul cu noi şi cel mai complicat este, de exemplu, să relaţionăm cu Ministerul de Interne, care e una dintre cele mai încremenite în timp instituţii din România, să nu-l uităm nici pe cel de Finanţe. Cred că totul pleacă de la existenţa unei legi care în orice ţară civilizată există şi legea respectivă spune aşa: că statul român şi niciun reprezentant al statului român nu are voie să solicite unui petent o dată pe care o deţine deja. Cum e posibil să te trimită Primăria Sectorului 3 la Primăria Generală sau la nu ştiu ce minister ca să-i aduci nu ştiu ce adeverinţă? (…) Ne pierdem ani din viaţa noastră inutil, generăm trafic şi înseamnă lipsă de competitivitate”, a spus Robert Negoiţă.

În opinia sa, Estonia este un model de digitalizare. „Fără tehnologie nu există progres (…), nivelul de trai e legat de modul în care ştim să folosim resursa umană”, consideră Robert Negoiţă.

El a menţionat că autoritatea locală şi-a redus anual costurile cu peste 20 de milioane de euro doar din internalizarea unor servicii. Robert Negoiţă a precizat că Primăria Sectorului 3 şi societăţile înfiinţate de Consiliul Local au mai puţin de 2.000 de angajaţi, faţă de 30.000- 40.000 în cazul Municipalităţii. AGERPRES