Reuniune la Cluj a Comitetului de Monitorizare a POS “Mediu”

pos_mediu.jpgMinistrul Mediului, Nicolae Nemirschi, ministrul pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, observatori ai Comisiei Europene si consultanti ai JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) au participat, marti, 26 mai 2009, la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial (POS) “Mediu”, desfasurata la Hotelul “Belvedere” din Cluj-Napoca.

La evenimentul gazduit de Organismul Intermediar pentru POS “Mediu”- Regiunea Nord-Vest au fost prezenti directori generali ai directiilor din cadrul Ministerul Mediului, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ai Ministerului Muncii si ai Ministerului Transporturilor, reprezentanti ai Asociatiei Romane a Apei, directorii Organismelor Intermediare POS “Mediu” din tara, reprezentanti ai Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), autoritati publice locale din Regiunea Nord-Vest, alte institutii de stat.

In cursul zilei de 25 mai 2009, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, si reprezentantii Comisiei Europene si ai JASPERS au efectuat o vizita la Tarnita, unde a fost finalizat recent un proiect cu finantare europeana pentru realizarea unei prize de prelevare a apei brute din Lacul Tarnita si a unei conducte de aductiune de 5 km pana in aval de Barajul Lacului de Acumulare Somesul Cald, dar si pentru modernizarea proceselor tehnologice la Statia de tratare a apei Gilau. Proiectul a facut parte din Programul ISPA si a vizat cresterea calitatii apei potabile furnizate populatiei.

In luna octombrie 2008, s-a desfasurat, la Sibiu, a treia reuniune oficiala a Comitetului de Monitorizare a POS “Mediu”, in cadrul careia au fost prezentate progresele inregistrate in implementarea programului. In cadrul reuniunii a fost pus un accent deosebit pe cele 70 de proiecte de infrastructura de mediu (apa, deseuri, termoficare, inundatii etc). Proiectele urmeaza sa fie implementate gradual, pana in anul 2013. Angajarea majoritatii fondurilor alocate in cadrul POS “Mediu” (5,6 miliarde de euro) va fi realizata pana in anul 2010. Astfel, 2009 este un an crucial pentru semnarea contractelor de finantare cu beneficiarii proiectelor si punerea in aplicare a primelor contracte de lucrari si servicii.