Municipiul Galati va deveni cea de-a cincea localitate conectata la reteaua nationala de monitorizare a calitatii aerului, dupa Bucuresti, Iasi, Craiova si Cluj.
Potrivit directorului Agentiei de Protectia Mediului Galati, Mihai Turcu, vor fi achizitionate cinci statii automate de monitorizare a calitatii aerului, dintre care patru vor fi amplasate la Galati si una la Tecuci. Datele adunate de la cele cinci statii vor fi analizate pe computer, pentru ca apoi, prin intermediul a doua panouri electronice amplasate in punctele centrale ale municipiului Galati, galatenii sa poata afla cat de poluat este aerul pe care il respira. Mihai Turcu a precizat ca procedura de achizitionare a statiilor a fost deja demarata.

In Iasi functioneaza cinci statii de monitorizare a calitatii aerului. Municipiul a fost conectat la reteaua nationala de monitorizare a aerului la sfarsitul anului trecut. In prezent, sunt amplasate cinci statii automate de monitorizare a calitatii aerului pentru diverse tipuri de surse de poluare. Dupa cum a declarat dr. Nicolae Peiu, geochimist in cadrul Agentiei de Protectia Mediului Iasi, statiile monitorizeaza poluarea generata de trafic, poluarea industriala, fondul urban, fondul regional si, de asemenea, fondul suburban.

La Craiova, sistemul este alcatuit din cinci statii automate situate in diverse zone ale orasului. Cele cinci statii autonome pentru monitorizarea calitatii aerului sunt amplasate pe Calea Bucuresti, in trafic, la sediul Primariei Craiova, urban pietonal, la Casa Stiintei si Tehnicii, in zona industriala aflata sub influenta CET I si CET II, la Isalnita, in zona industriala si la Breasta, de referinta zonala. Potrivit conducerii ARPM Craiova pana la sfarsitul acestui an vor fi amplasate statii de monitorizare a calitatii aerului si in municipiile Ramnicu Valcea, Slatina, Drobeta-Turnu Severin, Targu Jiu, precum si in orasul Rovinari.

In judetul Cluj exista cinci statii de monitorizare a calitatii aerului, dintre care patru se afla in municipiul resedinta de judet, iar al cincilea in orasul Dej.
Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj, statiile furnizeaza informatii privind poluarea aerului din ora in ora, dupa care datele sunt analizate de specialistii si sunt afisate pe niste panouri electronice. Astfel orice trecator din Cluj-Napoca poate vedea care sunt parametrii in care se inscrie calitatea aerului pe care il respira, deoarece dispozitivul arata valoarea inregistrata, dar si pe cea normala. Cele patru statii din Cluj-Napoca sunt amplasate in locuri publice, precum statii de troleu sau curtea unui liceu. (Un material de Claudia MATEI)