Reţeaua de iluminat public a municipiului Aiud va fi modernizată cu fonduri europene

Întreaga reţea de iluminat public a municipiului Aiud va fi modernizată cu fonduri europene, printr-un contract în valoare totală de peste 11 milioane de lei, semnat de primarul Oana Badea şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu.

“Municipiul Aiud beneficiază de un nou proiect REGIO 2014-2020, prin care va reabilitată întreaga reţea de iluminat public a oraşului, reţea a cărei lungime este de peste 72 km şi care cuprinde acum mai mult de 1.700 corpuri de iluminat, al căror număr va creşte în doi ani cu aproape 20%. Prin contractul de finanţare – în valoare totală de peste 11 milioane lei, semnat de doamna primar Oana Badea şi directorul general ADR Centru, Simion Creţu – se va reduce la jumătate consumul anual de energie primară utilizat de iluminatul public în municipiul Aiud şi va creşte gradul de iluminare urbană”, menţionează ADR Centru.

Potrivit sursei citate, în judeţul Alba mai sunt semnate contracte similare pentru municipalităţile din Alba Iulia, Cugir şi Teiuş, a căror valoare totală este de peste 76 milioane de lei, toate finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional.

În ceea ce priveşte contractul de finanţare pentru proiectul “Reabilitarea şi modernizarea sistemului de iluminat public, în Municipiul Aiud”, acesta are o valoare totală de peste 11 milioane de lei, din care suma fondurilor europene solicitate este de peste 10,1 milioane de le i, respectiv peste 2,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 98% din suma cheltuielilor eligibile din proiect. Diferenţa o reprezintă contribuţia beneficiarului la cheltuielile eligibile şi neeligibile.

Edilii estimează că finalizarea proiectului va avea loc înainte de 31 martie 2022.

Investiţia propusă constă în montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED în reţeaua publică a municipiului Aiud, o parte din ele pe cei 230 de stâlpi noi instalaţi prin proiect. Un aspect important în cadrul proiectului constă în faptul că întregul sistem de iluminat public va fi monitorizat printr-un nou sistem de telegestiune şi fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual. În plus, se vor monta 230 stâlpi noi, 44 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice), 88 de acumulatori, 44 de dispozitive de control şi protecţie de încărcare/descărcare şi 44 de invertoare monofazice.

În cadrul proiectului este prevăzută şi reabilitarea instalaţiilor electrice existente, a stâlpilor şi cablajelor acestora, iar prin noile aparate de iluminat performante, vor fi necesare câte două sau mai multe lămpi stradale pe un stâlp numai în anumite cazuri, cum ar fi zonele intens circulate sau

intersecţiile mai complexe. Unul dintre avantajele acestui proiect constă în faptul că va scădea cu 55% consumul anual de energie primară în iluminat public la nivelul municipiul Aiud.

“Datorită sistemului modern de iluminat care foloseşte tehnologia LED şi telegestiunea corpurilor aferente, Aiudul va realiza o diminuarea a costurilor cu consumul de energie electrică de aproape 60%, dar şi o diminuare a costurilor de întreţinere cu aproape peste 80%. Îi asigur pe aiudeni de faptul că acordăm o atenţie deosebită oportunităţilor de finanţare pe care calitatea de stat membru al Uniunii Europene ni le oferă”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Oana Badea. AGERPRES