Reţeaua de apă şi canalizare va fi extinsă, cu fonduri europene, în 55 de localităţi din Vrancea, astfel încât toate localităţile din judeţ să se poată conforma angajamentelor de mediu asumate de România ca urmare a aderării la Uniunea Europeană (UE), a declarat directorul Companiei de Utilităţi Publice (CUP) Focşani, Gheorghe Vasilescu.

„Astăzi încheiem o etapă, dar începem alta foarte importantă, Programul Operaţional de Dezvoltare Durabilă, finanţat din bugetul UE. Am avut o licitaţie internaţională pentru atribuirea contractului de servicii ‘Sprijin pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vrancea – etapa a III-a, în perioada 2021-2027’. (…) Contractul are o valoare de peste zece milioane de euro şi se va derula pe parcursul a 24 de luni. Este un contract de prestări servicii foarte important pentru foarte multe localităţi din judeţul Vrancea, un proiect care a fost început şi discutat acum aproape un an şi jumătate în cadrul Consiliului Judeţean Vrancea cu privire la ceea ce putem să facem pentru ca localităţile din judeţ cu peste 2.000 de locuitori să se poată conforma la angajamentele de mediu asumate de România la momentul aderării la UE. Vor fi foarte multe lucrări la reţelele de apă şi canalizare din 55 de localităţi ale judeţului, staţii de pompare, îmbunătăţirea surselor de captare a apei într-o serie de localităţi, racordarea la staţiile de epurare deja existente, astfel încât cetăţenii din aceste localităţi să beneficieze de condiţii civilizare de apă şi canalizare, conform normelor europene”, a declarat, cu ocazia semnării contractului de atribuire a serviciilor, Gheorghe Vasilescu.

În context, preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a precizat că acest contract face parte dintr-un proiect mai amplu de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.

„De aceste lucrări vor beneficia un număr de 55 de localităţi din judeţul Vrancea. Valoarea aproximativă a proiectului mare la care astăzi punem prima semnătură este de circa 400 de milioane de euro. Este un proiect de mare anvergură, care va genera şi bunăstare, dar şi puţin disconfort prin săpăturile care vor urma. (…) Pe lângă proiectul major pe care îl are acest judeţ, spitalul judeţean, al doilea mare interes este pentru dezvoltarea acestor reţele de utilitate publică. A fost un interes comun cu CUP SA Focşani de a găsi soluţii de finanţare pentru a reuşi să racordăm şi să extindem sistemele de apă şi canalizare în cât mai multe localităţi, cu fonduri europene, pentru că doar prin fonduri europene putem dezvolta acest judeţ”, a spus Cătălin Toma.

Valoarea contractului semnat luni este de 53 milioane de lei, fără TVA, din care 85% reprezintă fonduri europene, 14% fonduri de la bugetul de stat şi 1% contribuţia CJ Vrancea.

Consorţiul câştigător este format dintr-o asociere de firme din România, SUA şi Danemarca, cu o experienţă de peste 75 de ani în domeniu. AGERPRES