biro-rozalia.jpgPrimăria Oradea intenţionează ca din acest an să aibă în vedere finanţarea parţială a lucrărilor de reabilitare a faţadelor unor clădiri monument din Oradea, pentru care s-a lansat încă din anul 2008 un proiect de restaurare, dar care nu a fost bugetat.


Viceprimarul Biro Rozalia a declarat marţi, în conferinţă de presă, că pentru anul 2010 se vor aloca sume, fără să precizeze în ce cuantum, pentru restaurarea Casei Darvas-La Roche şi Palatul Fusil.

„Pentru Palatul Moskovitz s-a găsit un investitor, care, în schimbul podului, va restaura faţada clădirii. Un astfel de parteneriat se doreşte a fi dezvoltat şi pentru Palatul Ullmann. În toate aceste imobile avem cote părţi din clădire. Excepţie face Sinagoga Neologă, care aparţine Comunităţii Evreieşti, şi acest monument urmând a fi reabilitat,” a declarat viceprimarul Biro Rozalia, alături de directorul economic al primăriei, Eduard Florea.

Cei doi au prezentat proiectul de buget al municipiului Oradea pentru anul 2010, proiect care poate fi consultat de orice contribuabil pe site-ul primăriei, urmând ca până pe data de 2 martie a.c., când este programată o dezbatere publică, orădenii nemulţumiţi să vină cu amendamente. Până la mijlocul lunii martie, consilierii orădeni vor trebui să aprobe în şedinţă acest document. Potrivit viceprimarului Biro Rozalia, bugetul pe 2010 este de peste 625 de milioane de lei, cu 27 la sută mai mare decât cel realizat în 2009, dar cu 7 procente mai mic decât cel preconizat pentru anul trecut, creştere datorată sumelor primite din finanţări nerambursabile.


„Este vorba despre 144 de milioane de lei. Din proiectul de buget 2010, peste 63 de milioane de lei provin din credite bancare. Cei mai mulţi dintre banii împrumutaţi vor fi folosiţi pentru infrastructură, de către Direcţia Tehnică”, a explicat Biro. Directorul Eduard Florea consideră că bugetul anului 2010 este acceptabil, având în vedere că ne aflăm în al doilea an de criză. Spre deosebire de anii precedenţi, municipalitatea a stabilit ca 43% din bugetul pentru 2010 să fie destinat investiţiilor, iar 57% cheltuielilor operaţionale.

Un aspect negativ evidenţiat de acesta este faptul că, faţă de anul trecut, veniturile proprii ale municipalităţii scad cu 8%. Potrivit proiectului de buget, sumele cele mai mari pentru investiţii sunt alocate Companiei de Apă Oradea, Direcţiei Tehnice, respectiv 19% reprezintă cofinanţarea proiectelor europene. La fel ca şi în anii precedenţi, FC Bihor va beneficia de sprijinul municipalităţii orădene, suma prevăzută în buget ridicându-se la 1,5 milioane lei, în timp ce pentru întreţinerea bazelor sportive se alocă 1,6 milioane lei.

Clubul Sportiv Municipal Oradea va avea alocat în acest an de la bugetul local 5,2 milioane lei.
Pentru salubrizare se vor aloca 10 milioane lei, cu 21% mai mult decât în 2009, pentru iluminat este prevăzută suma de 5 milioane de lei, iar pentru spaţii verzi – 3,6 milioane lei, cu 8% mai puţin decât s-a cheltuit anul trecut. În ce priveşte susţinerea organizaţiilor nonguvernamentale, în acest an sumele alocate sunt cu 8% mai mici. Ca de fiecare dată, în fruntea alocărilor se numără cultele, cu suma de 1 milion de lei, urmate de Casa de Cultură, căreia i se va aloca suma de 620.000 lei pentru pregătirea unor programe culturale. Pentru proiectele de cultură este prevăzută suma de 300.000 lei, pentru proiectele de tineret – 200.000 lei, iar pentru cele de mediu – 95.000 lei. AGERPRES