Restaurarea centrului istoric al Braşovului ar putea începe în anul 2014

brasov_centrulistoric.jpgClădirile din centrul istoric al Braşovului vor fi restaurate printr-un proiect european, finanţat prin programul URBACT II, care are parteneri din Franţa, Spania, Olanda, Grecia, Portugalia, Germania, Irlanda, Belgia, Italia şi România. Proiectul îşi propune să realizeze un set de principii şi instrumente care să poată fi folosite de oraşele europene pentru recăpătarea şi/sau păstrarea vitalităţii centrelor istorice.

Reprezentanţi ai ţărilor partenere în proiect s-au întâlnit miercuri la primăria Braşov pentru a pune la punct toate etapele care se vor desfăşura în cadrul acestui proiect.

“A fost o întâlnire de lucru prin care încercăm să punem la punct tot ce înseamnă eco-restaurare a centrelor istorice în aşa fel încât să se păstreze toate componentele tradiţiei, dar şi tot ce înseamnă provocări sociale, urbanistice, tehnico-financiare. Sunt principiile de bază ale proiectului care se va materializa în final cu o bază de date multifuncţională, astfel încât oricare dintre oraşele Uniunii Europene să poată lua practici din această bază de date venind totodată şi cu îmbunătăţiri. Va apărea şi o broşură cu recomandări în domeniul politicilor publice”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Agenţiei Metropolitane Braşov, Dragoş David.

Potrivit acestui, la Braşov ar fi vorba despre un număr de 600 de imobile din centrul istoric al oraşului care o bună parte dintre acestea având probleme în ceea ce priveşte proprietatea. Multe dintre imobile au o multitudine de proprietari particulari, altele sunt în litigii altele au probleme juridice. “Căutăm să soluţionăm aceste probleme şi să formăm asocieri între proprietari care să participe cu o parte din finanţare la aceste restaurări. Evaluările acestor imobile ar putea începe spre finalul acestui an. Cred că Programul Operaţional Regional se va concentra mai mult pe aceste probleme în perioada 2014-2020”, a precizat David Dragoş.

În fiecare comunitate parteneră în proiectul LINKS a fost definit un grup local de sprijin care are rolul de a coordona realizarea Planului Local de Acţiune, document ce va sta la baza politicilor publice în domeniul dezvoltării durabile a centrului istoric. Pentru toate temele propuse se vor prezenta exemple de bună practică şi proiecte pilot din comunităţile partenere.AGERPRES