Primăria Reşiţa renunţă la sistemul centralizat de încălzire şi caută soluţii pentru dotarea instituţiilor din subordine, care erau racordate, cu centrale individuale.
Consiliul Local Reşiţa a aprobat, în şedinţa de luni, concluziile unui studiu privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat din municipiu, în care se propune renunţarea la sistemul centralizat de producere şi distribuţie a energiei termice.
„Analiza actuală a sistemului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din municipiul Reşiţa”, a fost efectuat de o firmă de consultanţă, care a ajuns la concluzia că pentru menţinerea sistemului centralizat este nevoie de o sumă prea mare pentru posibilităţile populaţiei. Acesta este motivul pentru care consilierii locali au aprobat renunţarea la actualul sistem de alimentare cu energie termică şi înlocuirea cu unul individual la apartamentele care au consumat energie termică în acest sezon şi rezolvarea încălzirii şi a consumului de apă caldă la instituţiile bugetare, respectiv la creşe, grădiniţe, şcoli ori spitale, cu centrale termice, prin procedura negocierii fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.
„Totodată, la o şedinţă viitoare, se va analiza posibilitatea de a acorda despăgubiri celor nedreptăţiţi, când urmează a fi stabilit şi cuantumul sumelor necesare. În această primă etapă era obligatoriu un astfel de proiect, ca urmare a situaţiei existente, după derularea procedurilor de achiziţie, impuse prin lege, respectiv două licitaţii succesive, la care nu s-a prezentat nimeni. La negociere, la fel, a existat o intenţie, dar cu asigurarea unor sume de bani, care erau considerate ajutoare de stat şi care nu erau legale. Ca atare, nu aveam altă posibilitate pentru rezolvarea termoficării pentru unităţile racordate, decât cu aprobarea consilierilor locali. Iniţial, proiectul a fost analizat şi aprobat şi de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu.
Centralele achiziţionate destul de recent, pentru funcţionarea microcentralelor de cartier, fac faţă cerinţelor şi pot fi mutate în alte locaţii, unde este nevoie de acestea, a precizat primarul Reşiţei, care susţine că lucrările vor fi asigurate de către salariaţii actualei Centrale Electrice de Termoficare „CET 2010”. Celelalte centrale termice, care nu se potrivesc la unităţile şcolare din oraş sau la alte instituţii aflate în subordine vor fi vândute sau conservate. AGERPRES