Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu vor depune un proiect de 4 milioane de euro pentru modernizarea iluminatului public

Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu vor depune, în luna februarie, un proiect cu finanţare din bani europeni, cu o valoare de 4 milioane de euro, care prevede îmbunătăţirea creşterii eficienţei sistemului de iluminat public la nivelul municipiului, a declarat primarul Marcel Romanescu. Potrivit sursei citate, pentru oraşele din regiunea Olteniei a fost alocată suma de 10 milioane de euro, urmând să se facă o selecţie a proiectelor care vor beneficia de finanţare.

Am pregătit un program pentru îmbunătăţirea creşterii eficienţei sistemului de iluminat public la nivelul municipiului Târgu-Jiu, sunt două aspecte pe care vrem să le atacăm, unul în perioada imediat următoare, pentru că avem termen 18 februarie pentru depunerea documentaţiei în vederea înlocuirii actualului sistem de iluminat public cu un sistem cu corpuri de iluminat pe leduri, care presupune o scădere cu 30% a consumului de la nivelul municipiului. La nivelul regiunii noastre sunt alocate, prin finanţare europeană, 10 milioane de euro. Este o competiţie la care participă toate oraşele din sud-vestul Olteniei, iar în urma acestei competiţii, acea sumă de 10 milioane de euro va fi repartizată în funcţie de punctajul care se va calcula. Noi am depus un proiect de peste 4 milioane de euro. Un alt proiect se referă la panourile fotovoltaice, avem si suprafaţa de teren identificată, însă în acest moment nu e deschisă nicio axă de finanţare pentru parcuri fotovoltaice“, a precizat Marcel Romanescu.

Directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, Marius Ionescu, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, anual, costurile pentru iluminatul public sunt de circa 1,5 milioane de lei, iar implementarea noului proiect ar scădea facturile cu circa 30%.

“Ţinând cont de suma de 10 milioane de euro pe care se vor bate Târgu-Jiu, Craiova, Slatina, Motru, Râmnicu Vâlcea, se adresează întregii regiuni, ne-am orientat către un proiect major. Când discutăm despre modernizarea sistemului de iluminat public, nu vedem doar sistemul în sine, ci şi ceea ce se impune prin ghidul de finanţare. Vor fi lucrări în infrastructură, însemnând introducerea în subteran a tuturor cablurilor de alimentare cu energie electrică a sistemului de iluminat public şi discutăm de peste 20 de kilometri de reţea de cabluri care va fi introdusă în subteran. De asemenea, telegestiunea este un obiectiv principal pentru accesarea acestor fonduri, însemnând o comandă, de la un computer, a întregului sistem”, a spus Ionescu.

În ceea ce priveşte realizarea unui parc fotovoltaic, reprezentanţii administraţiei publice locale au menţionat că aşteaptă deschiderea unei axe de finanţare. AGERPRES