Reprezentantii PNL in administratia locala a judetului Alba sustin continuarea investitiilor din Apuseni

Pe 20 octombrie, la Campeni a avut loc Liga Alesilor Locali PNL a judetului Alba.
La intalnire au participat si reprezentanti ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, cea care propune in zona Muntilor Apuseni un proiect minier modern.


Daca ar demara, Proiectul de la Rosia Montana ar aduce economiei Romaniei 4 miliarde de dolari. Compania Rosia Montana Gold Corporation a cheltuit pana acum 400 de milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului, iar din faza de primire a avizelor si pana la demararea exploatarii miniere se vor mai investi inca 900 de milioane USD. Fortei de munca locale ii sunt alocati in cadrul proiectului RMGC 300 de milioane de dolari, alte sute de milioane revenind bugetelor locale sau statului din diverse taxe, impozite sau din activitatile auxiliare proiectului, o parte dintre acestea putand fi preluate de investitorii locali.

Politicienii prezenti au fost interesati de prezentarea facuta si au adresat intrebari reprezentantilor companiei care propune acest proiect. Simion Cretu, vicepresedinte al Ligii Alesilor Locali, spune ca partidul din care face parte este deschis dialogului cu compania Rosia Montana Gold Corporation care propune proiectul minier si este deschis investitiilor in general.

De altfel, parerile edililor din zona Apusenilor se pare ca incep sa se omogenizeze din ce in ce mai mult, fiind constienti ca proiectul poate fi singura salvare a zonei. Liberala Lia Varciu, viceprimarul comunei Vidra, a declarat: “Din prezentarea de azi si din reclamele de la televizor, cred ca este un lucru bun aceasta investitie, daca creeaza locuri de munca in zona, pentru ca aici locurile de munca sunt, practic, inexistente, somajul este mare. Singurul lucru, ca trebuie sa ne asiguram ca tot ceea ce propune compania in acest proiect, va fi respectat si in realitate. Din discutiile pe care le-am avut cu oamenii de rand, reiese insa ca sunt aspecte ale acestui proiect pe care multi nu le cunosc”.

La randul sau, primarul din comuna Bistra, Traian Gligor, a tinut sa mentioneze: “Ca si impact, consider ca autoritatile abilitate trebuie sa isi spuna cuvantul. Desi sunt convins ca aici, in acest proiect, nu specialistul este factorul decizional, si asta din pacate, dar traim in Romania. In situatia de fata cred ca lumea si-a cam pierdut increderea in autoritati si lucrul acesta cred ca se rasfrange, din pacate, si asupra acestei investitii”.

Desi mult mai departe de zona in care ar trebui sa se desfasoare proiectul minier cel mai important din Europa, care ar urma sa faca din Romania prima tara exploatatoare de aur din Europa, primarul Aiudului, Mihai Horatiu Josan, a declarat: “Este foarte clar ca trebuie luata urgent o decizie. Dupa ce specialistii si-au spus punctul de vedere in ceea ce priveste componenta economica, de mediu, tehnologie etc. a acestui proiect, trebuie sa se tina cont si de decizia comunitatilor din zona proiectului. Cred ca decizia politica trebuie luata bazandu-se minim pe aceste doua componente. Cand iei ceva dintr-un loc, trebuie sa pui altceva. Aici s-au inchis minele si nimeni nu a venit cu o propunere concreta in afara de aceasta investitie. Cred ca acest proiect ar fi bun daca exista si acea dezvoltare durabila atat pentru zona, cat si pentru tara pana la urma. Toate partidele ar trebui sa stea la masa, sa hotarasca ce fac cu Romania, sa aiba o strategie comuna si sa o respecte cand ajung la guvernare”, a precizat Josan, purtatorul de cuvant al PNL Alba si totodata vicepresedinte al Ligii Alesilor Locali PNL ai judetului Alba.