Portalul National de Administratie Publica www.administratie.ro a organizat, impreuna cu DEKO Professional si www.eurourbanism.ro, pe 1 iulie, la Hotel Marriott din Bucuresti, seminarul cu tema „Reabilitarea termica in Romania – prioritati si avantaje”.
Seminarul face parte dintr-un proiect de comunicare initiat de Agentia OSC – liderul comunicarii directe – in vederea cresterii nivelului de informare cu privire la situatia reabilitarilor termice in tara si a dezbaterii problemelor din acest domeniu pentru gasirea solutiilor optime.
Programul consta in organizarea, in 8 mari orase din tara – Iasi, Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Craiova, Constanta si Sibiu, a unor seminarii locale in care reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, ai Primariilor, ai Inspectoratului de Stat in Constructii, auditori energetici, arhitecti sefi, reprezentanti ai asociatiilor si patronatelor din domeniu si ai companiilor de constructii au discutat probleme legate de legislatie, fonduri alocate, solutii tehnice in domeniul reabilitarii termice.
In cadrul seminarului organizat la Bucuresti au fost prezente circa 60 de persoane din domeniile amintite mai sus, iar alocutiunile au fost sustinute de: Tiberiu ANDRIOAIEI, Director DEKO Professional, Gina PETRESCU – Sef Serviciu Reabilitare Termica MDRL, Bogdan BECHEANU – Director RADET, Laurentiu Plosceanu – Presedinte ARACO, Andrei CHILIMAN – Primarul Sectorului 1, Neculai Ontanu – Primarul Sectorului 2, Stefan Dumitrascu – Arhitect Sef Primaria Sectorului 3, Adrian Stoica – Director al Departamentului de Utilitati Publice si Urbanism din cadrul Primariei Sectorului 5, Lucian ISCOVICIU – Inspector la Directia Investitii a Primariei Sectorului 6.
Tiberiu ANDRIOAIEI, Directorul DEKO Professional, a scos in evidenta riscurile la care se expun cei care efectueza lucrari de anvelopare fara a le asigura un nivel tehnic corespunzator. El a semnalat un efect oarecum periculos al acestui program, si anume, furia de a termoizola oricum si oricand; „acest fapt a dus la cresterea nejustificata a pietei hibrid (selectionarea sistemului complet pe componente din surse diferite) si chiar daca fiecare dintre aceste produse corespund tehnic, utilizate impreuna intr-un sistem complet, pot sa nu corespunda din punct de vedere al compatibilitatii si astfel pot aparea multe efecte negative. Acest demers este determinat de dorinta de a avea cel mai mic cost si anume acel gen de ‘chilipir’,” a subliniat Vicepresedintele PSC.
Printre factorii importanti pe care ar trebui sa ii aiba in vedere cei care efectueaza lucrari de termoizolare, Tiberiu ANDRIOAIEI a mentionat ca factor principal utilizarea polistirenului cu densitate optima, asa cum este ea recomandata de specialisti;
Reprezentantul DEKO Professional a aratat ca problemele cauzate de termoizolarile necorespunzatoare apar in mare parte pentru ca unele cladiri sunt izolate partial si se produc o serie de alte probleme tehnice; alte exemple de rele practici ar fi: utilizarea necorespunzatoare a plasei, nemaifacandu-se efectul de sustinere a ansamblului; lipsa tencuielii decorative din sistem datorita dorintei de a scadea costurile si inlocuirea tencuielii decorative cu vopsea in mod gresit, deoarece principalul rol al acestei tencuieli este acela de factor de protectie a sistemului; un alt factor este utilizarea unui adeziv adecvat, care poate duce la caderea fatadelor in intregime.
In ceea ce priveste raportul cost-calitate, prin utilizarea elementelor hibrid costurile sunt mai mari, Tiberiu ANDRIOAIEI recomandand utilizarea sistemului complet, integrat, pentru o buna termoizolare in vederea scaderii cheltuielilor de intretinere si a obtinerii scopului principal al termoizolarii: eficienta energetica. Directorul DEKO Professional a conchis prin a afirma ca „durata de viata marita si aspectul produsului ne ajuta sa intelegem ca acest demers nu este o cheltuiala, ci o investitie.”
Bogdan BECHEANU, Directorul RADET, a afirmat ca Regia este implicata direct in aceasta anvelopare deoarece urmareste scaderea costurilor catre cetatean la intretinere. El a mentionat si faptul ca in anvelopare ar trebui inclusa si reabilitarea instalatiilor blocurilor care vor fi anvelopate in vederea unei actiuni eficiente.
Gina PETRESCU, Sef Serviciu Reabilitare Termica in cadrul MDRL, a semnalat faptul ca in urma modificarilor legislative din acest an au fost alocate fonduri de 17 ori mai mari decat in anul precedent pentru Programul National de Reabilitare Termica: este vorba despre 360 milioane lei pentru 1070 blocuri, ceea ce inseamna un numar de 43.000 de apartamente. Printre avantajele majore ale acestui program, reprezentantul MDRL a amintit cresterea eficientei energetice si modificarea aspectului estetic al blocurilor.
In continuarea seminarului, Andrei CHILIMAN, Primarul Sectorului 1, a spus ca Programul de Reabilitare Termica a inceput cu stangul, deoarece este greu de implementat un astfel de program intr-o tara cu venituri modeste.
Edilul Sectorului 1 a prezentat situatia din acest sector, afirmand ca primele 46 de blocuri sunt in executie, iar 20 dintre ele vor fi gata pana in 15 iulie, inclusiv finisajul exterior.
In ceea ce priveste partea de beneficii, Andrei Chiliman a identificat avantajele financiare mari pentru locuitori datorate reducerii consumului energetic, aspectul placut al blocurilor respective si al spatiilor verzi din jurul acestora sunt mult imbunatatite.
Printre problemele procesului de reabilitare semnalate de Primarul Sectorului 1 se numara: reticenta locuitorilor (interesul lor creste pe masura ce acestia vad primele blocuri terminate), finanatarea din partea MDRL, pe care o considera a fi insuficienta (suma alocata de MDRL pentru cele 83 de blocuri reprezinta jumatate din suma reala a lucrarilor), RADET are in desfasurare un program de contorizare pentru blocuri, care se va finaliza anul acesta (degeaba este un bloc izolat daca la intrarea in bloc nu exista un contor si un sistem de reglare care sa faca ca intre tur si retur sa nu se consume mai mult decat e nevoie).
Situatia in Sectorul 2 a fost prezentata de catre primarul Neculai ONTANU, care a spus ca au avut loc deja facute intalniri cu circa 1 200 de asociatii de proprietari carora li s-a prezentat acest program si exista brosuri si pliante de informare realizate de Primarie in acest sens.
In Sectorul 2 in acest moment sunt 541 de blocuri pentru care asociatiile de proprietari au depus documentatii complete. Au fost finalizate lucrarile de reabilitare la 3 blocuri, 8 sunt in stadiu avansat de executie, iar un numar de 109 blocuri sunt in stadiul de audit, consultanta, proiectare; avantajele acestui program enumerate de Neculai ONTANU au fost: impactul pozitiv al aspectului urbanistic general, imbunatatirea imaginii peisagistice a orasului, reducerea cheltuielilor la energie termica pe timpul iernii;
Laurentiu DUMITRASCU, Arhitectul Sef al Sectorului 3, a vorbit despre implicatiile pe termen lung ale acestui program asupra comunitatilor, mentionand faptul ca postutilizarea cladirilor a devenit, odata cu recesiunea economica, o problema presanta, necesara si obligatorie pentru administratiile locale. El a semnalat ca schimbarea unei cladiri cu una eficienta, reabilitata, sau inlocuirea instalatiilor, sunt lucruri care genereaza schimbari in modul nostru de a gandi; alaturi de programele de construire de utilitati publice (scoli, gradinite, parcari) reusim sa avem un oras pe care sa-l utilizam multi ani, la o calitate mult mai buna
Din partea ARACO, Presedintele Laurentiu PLOSCEANU a mentionat ca Guvernul trebuie sa isi asume rolul de investitor strategic si ca ARACO va actiona alaturi de MDRL pentru alocarea de sume suplimentare pentru acest gen de programe. El a specificat ca este necesara conlucrarea cu companii certificate pentru asigurarea unor lucrari de calitate.
Adrian STOICA, Directorul Departamentului de Utilitati Publice si Urbanism din cadrul Primariei Sectorului 5, a afirmat ca in Sectorul pe care il reprezinta 630 de asociatii de proprietari au depus dosarele complete si s-au aprobat 244 de cladiri: 26 de blocuri sunt in faza de licitatie pentru executia lucrarilor; de asemenea, acesta a tinut sa sublinieze ca in tarile europene, marile lucrari de infrastructura urbana se fac de catre Guvern, fara ca administratia locala sa plateasca;
Lucian ISCOVICIU, Inspector la Directia de Investitii a Primariei Sectorului 6 a spus ca sunt 400 de imobile inscrise in program si se inregistreaza in medie circa 50 de cereri pe zi. Problema principala semnalata de acesta este lipsa finantarii.
In incheierea lucrarilor seminarului toti participantii au fost invitati la o dezbatere punctuala a ideilor prezentate, mai pe larg, la business lunch-ul organizat.