Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a anunţat, luni, că reprezentanţi ai Mayfair Industrial Consultants din Dubai s-au arătat interesaţi de modernizarea Aeroportul Internaţional Iaşi.
Şeful CJ Iaşi, Constantin Simirad, susţine că a ajuns la o înţelegere cu investitorii care vor semna o colaborare cu autorităţile judeţene în ceea ce priveşte modernizarea aeroportului.
‘Am ajuns la o înţelegere şi probabil că mâine (marţi – n.r.) vom semna un draft de colaborare pe baza căruia ei să facă studiile necesare. Ei vor să dezvolte ceva mai mult la aeroport şi anume o parte care se ocupă cu mentenanţa şi o altă parte hotelieră, cu magazine. Vor să facă o pistă nouă ceva mai lungă pentru că vor să dezvolte în special zona cargo. Probabil că şi pista veche va fi modernizată ca să fie o pistă auxiliară pentru avioane de mici dimensiuni private’, a declarat luni, presei, Constantin Simirad.
Potrivit acestuia, lucrările de modernizare a Aeroportului Internaţional Iaşi nu vor demara până la sfârşitul anului din cauza subunităţii militare care trebuie să elibereze terenul şi să fie relocată. Potrivit proiectului iniţial, Aeroportul Internaţional Iaşi va avea şi un terminal cargo care va prelua zilnic 200 de tone de mărfuri. Pe aeroport va fi instalat un depozit de carburanţi de 500 de tone care să permită operarea unui flux sporit de aterizări – decolări. În perioada lucrărilor, aeroportul nu va mai fi operaţional timp de o jumătate de an.
Aeroportul Internaţional Iaşi, construit în urmă cu aproape 40 de ani, are o pistă de decolare – aterizare betonată, de 1.800 de metri lungime şi 30 de metri lăţime, prevăzută cu două acostamente a 7,5 metri, asfaltate, o cale de rulare de 135 de metri lungime şi 15 metri lăţime, precum şi o platformă cu patru locuri de parcare, fapt ce permite operarea numai cu avioane de capacitate mică.
Potrivit studiului de fezabilitate privind lucrările de modernizare a Aeroportului Internaţional Iaşi, costurile necesare pentru prelungirea pistei de la 1.800 la 3.000 de metri, precum şi cele pentru realizarea aerogării şi a zonei cargo sunt estimate la peste 200 de milioane de euro. AGERPRES