Reprezentanţi ai administraţiilor locale din Republica Moldova au solicitat, la Sibiu, ca la şedinţele comune de guvern ale României şi Republicii Moldova să participe şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din cele două ţări.

Solicitarea a venit atât din partea primarului municipiului Chişinău, Ion Ceban, cât şi a vicepreşedintelui Consiliului Autorităţilor Locale din Republica Moldova (CALM), Valentina Casian, primar al municipiului Străşeni.

Astfel, primarul din Chişinău, şi el vicepreşedinte al CALM, şi-a exprimat dorinţa ca viitoarele şedinţe comune de guvern ale celor două state să se desfăşoare şi cu participarea Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova (CALRRM). Acesta a mai solicitat ca entitatea din Republica Moldova, CALM, să fie ajutată să fie reprezentată la nivel european în diferite structuri asociative.

La rândul său, Valentina Casian, a vorbit despre participarea reprezentanţilor autorităţilor locale în cadrul şedinţele comune ale guvernelor României şi Republicii Moldova, pentru ca discuţiile în cadrul CALRRM „să aibă şi continuitate” la nivel decizional. Ea a opinat că autorităţile locale nu trebuie privite „ca o autoritate inferioară”, deoarece primarii sunt cel mai aproape de cetăţean.

Reprezentantul CALM a mai spus că autorităţile din Republica Moldova au nevoie de un „sprijin politic şi direct din partea României şi Uniunii Europene”.

„Se împlinesc opt ani de când CALM şi ACoR au decis crearea CALRRM, o perioadă de opt ani care ne demonstrează multă muncă şi dăruire. Nu a fost simplu pentru nimeni, nici pentru autorităţile din România şi nici pentru cele din Republica Moldova, dar astăzi putem să vorbim şi de rezultate, pentru că sunt sute de acorduri de colaborare, de parteneriate, de înfrăţiri semnate între autorităţile din Republica Moldova şi cele din România. Şi tot în această perioadă a fost modificat şi cadrul legal din România, care a permis autorităţilor din România să sprijine autorităţile din Republica Moldova cu tot ceea ce înseamnă implementarea proiectelor comune. Ceea ce ne dorim astăzi este ca să consolidăm această structură asociativă, CALRRM. (…). Ne dorim ca această structură asociativă să fie recunoscută de guvernele Republicii Moldova şi României, să fie recunoscută la nivel naţional, european şi internaţional. Ne dorim foarte mult ca acest CALRRM, dar şi autorităţile publice locale să fie şi ele reprezentate în structurile europene”, a conchis Valentina Casian.

ACoR, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sibiu şi cu Primăria Municipiului Sibiu, a organizat, în perioada 16 – 19 septembrie, la Sibiu, Sesiunea solemnă a Adunării generale a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova (CALRRM) – „ÎMPREUNĂ‚ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ”. Evenimentul se află la cea de-a IV-a ediţie şi a beneficiat de prezenţa a 120 de primari din cele două ţări şi de reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale.

Iniţiativa are drept scop consolidarea relaţiilor de cooperare dintre autorităţile administraţiei publice locale din Republica Moldova şi România şi identificarea modalităţilor prin care se pot transfera cunoştinţe în domeniul administraţiei publice locale, precum şi modalităţi de promovare reciprocă a drepturilor şi intereselor autorităţilor locale în cadrul instituţiilor europene. AGERPRES